Menu

zoeken

zonnepark 2019SINT NICOLAASGA - Solar Fields uit Groningen wil bij de Tsjûkemarwei, naast industrieterrein Slotmolen en de haven, een zonnepark van ongeveer negen hectare bouwen. Met behulp van ongeveer 28.000 panelen kunnen ruim 3.000 huishoudens van duurzame elektriciteit worden voorzien.

De plannen werden vorige maand gepresenteerd tijdens een informatiebijeenkomst. Tientallen mensen kwamen op de avond af. De Sint Nyksters waren nieuwsgierig naar de plannen. Voor het dorp rijst de vraag: wat betekent dit voor het dorp?

Nieuw is het idee van een groot zonnepark niet. In Sint Nyk en omgeving lopen meerdere initiatieven. Bij Scharsterbrug liggen plannen klaar voor een zonnepark richting Ouwsternijega. Sinnich Langwar heeft inmiddels vierhonderd zonnepanelen op daken in Tjerkgaast en Langweer geplaatst. De laatste club is voorstander van het plaatsten van zonneparken mits de opbrengsten de omgeving ten goede komen. ,,Wij vinden dat de winst naar de burgers moet”, zegt voorzitter Johan Hielkema. ,,Bij de grote energiemaatschappijen verdwijnt het in Europa. Waarom zou de lokale bevolking hier niet van kunnen profiteren?”

12102370Zonnepanelen

Hielkema vindt het noodzakelijk dat de zonneparken in de gemeente worden gebouwd. Hij adviseert om nu al aan het idee te wennen, omdat de kans bestaat dat de overheid de parken in de toekomst parken kan opleggen. ,,De kans bestaat dat de landelijke regering de provincie pareert. Dat wil je voor zijn. Een zonnepark is een kans om de fossiele brandstoffen te verminderen. Dat een park geen mooi gezicht zal zijn dat klopt. Het is een noodzakelijk kwaad. Het is lelijk en het schittert. Ik vind daarom dat de winst bij het dorp moet blijven. Het moet iets voor de omgeving opleveren. Investeer de winst in lokale verenigingen, buurthuizen of andere initiatieven. Zo bereik je acceptatie. Mensen moeten kunnen participeren.”

De voorzitter noemt als voorbeeld Garyp, het dorp nabij Leeuwarden. Daar is een park van zes hectare aangelegd. Het zonnepark telt 27.000 panelen en is in het bezit van het dorp. De inwoners profiteren van de stroom. Het is een ideaalbeeld dat Doniawerstal Energie ook graag zou uitvoeren. De club gaat alleen zelf geen park plaatsen. Het aanleggen van een zonnepark van een hectare groot kost ongeveer één miljoen euro. ,,Wij zijn niet kapitaalkrachtig genoeg om dit te kunnen dragen.”

De ontwikkeling van een zonnepark bij Sint Nyk levert volgens Solar Fields een grote bijdrage aan de duurzaamheidsambities van de gemeente De Fryske Marren en de provincie Fryslân. In het beleidskader Sinnefjilden van De Fryske Marren is vastgelegd dat zonneparken als dat van Solar Fields mogen. ‘Bij Sint Nyk is een park met een oppervlakte van vijf tot tien hectare mogelijk zolang het aansluit aan bestaand stedelijk gebied’, meldt de gemeente. Dit betekent niet dat elke vrije locatie geschikt is. Groene open ruimtes zoals de ruimte rondom de kerk in Tjerkgaast of de Appelhof in Langweer vindt de gemeente niet geschikt. Opties die wel kunnen zijn woningbouwlocaties of bedrijventerreinen die nog niet ontwikkeld zijn of andere braakliggende terreinen binnen bestaand stedelijk gebied.

Solar Fields heeft voor Sint Nyk het maximale formaat van tien hectare aangevraagd. De gemeenteraad van De Fryske Marren neemt begin volgend jaar een beslissing of het zonnepark mag worden gebouwd.

(Foto: De Zakenman/PersbureauNoordoost.nl )



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!