Menu

zoeken

02042952 kerk sint nicolaasdga 400SINT NICOLAASGA – De Matthäus Passion wordt volgend jaar Pasen opgevoerd in de Sint Nicolaaskerk in Sint Nyk. Het is een primeur: nog niet eerder werd het ruim drie uur durende muziekstuk opgevoerd in het dorp.

De Matthäus Passion wordt vertoond door een bijzonder gezelschap musici. Het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, bestaande uit 30 professionele musici, begeleidt het Noord- Nederlands Kamerkoor met 27 amateurzangers uit de provincie Fryslân. Daarnaast zijn er zes professionele solisten en een kinderkoor met scholieren uit de gemeente De Fryske Marren. Muziekdocenten van muziekschool It Toanhûs stomen de leerlingen klaar voor de finale op 6 april.

De keuze voor Sint Nicolaasga was volgens de dirigent logisch: ,,Sint Nyk heeft een fantastische kerk. De akoestiek is geweldig en de sfeer feeëriek. Dat draagt enorm bij aan de inhoud van het stuk.” Vermaning maakt een eigen versie van het muziekstuk, waarin het lijdens- en sterfverhaal van Jezus wordt verteld. Het groteske van Bach verruilt hij voor het intiemere. ,,Het verhaal zelf is dramatisch genoeg. Ik wil het daarom kleiner houden. Het is soms een soort opera, maar de kracht zit in het kleine. Meer ga ik er ook niet aan doen. Bach doet ongekende dingen in de partuur. Het is niet normaal hoe het compositorisch in elkaar zit. Alles klopt.’’

De organisatie is in handen van Stichting Passie voor de Kunst. Die heeft van Stichting Westermeer een subsidie van 3000 euro toegekend gekregen.Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!