Menu

zoeken

vvv yme 1SINT NICOLAASGA - Met de feestelijke prijsuitreiking van de Sint Nykster Allegorische Optocht en merke activiteiten is een einde gekomen aan de 69ste editie de Sint Nykster Merke. In zijn voorwoord roemde de kersverse juryvoorzitter Yme Nota de creativiteit en heeft de jury de optocht als verrassend ervaren.

Het was voor Yme Nota, als opvolger van Henk Laros, de eerste keer dat hij de taak als juryvoorzitter vervulde. Hij deed dit op zijn geheel eigen wijze serieus, maar met humor die de jeugd zeker aansprak.

Afgelopen week was bij de wagenbouwers na afloop van de optocht over de wagen Operatie Market Garden enige reuring ontstaan. Het blijkt dat de creatie een kopie is van een wagen die elders al eens was gemaakt. Dit is in het verleden ook al bij andere optochtwagens eens gebeurd. De signalen hebben ook het VVV bereikt en op de komende leden- en wagenbouwersvergadering zullen hier de regels op worden aangepast.

De publieke belangstelling was dit jaar een gemiddelde van voorgaande jaren. Er kwamen bij de ochtendeditie iets minder toeschouwers terwijl de avondeditie meer toeschouwers naar Sint Nyk brachten.

Teleurstelling en vreugde liggen bij de beoordelingen vlak bij elkaar. Zo was de Fûgeldobbe met de Kosmotronics van kunstenaar Harry Alting die de één na vvv 2laatste plaats bezette, teleurgesteld in hun beoordeling. Volgens de jury kwam de wagen de statisch aan. “Als je de wagen ziet verwacht je heel wat. Maar al rijdend bleef de actie uit,” aldus de jury. Ook de functie van het karretje was de jury niet duidelijk. Als er een prijs was geweest voor de PR dan zou de Fûgeldobbe de zeker hebben gewonnen. Dagbladen en TV besteedden ruim aandacht aan de Kosmotronics.

Bij de KPJ niks anders dan vreugde. De jury was zeer onder de indruk van deze wagen. Een werkende stormram , een mooi uitgevoerd schouwspel, de attributen, alles klopte. Ook de kleding was van grote klasse.

Nieuwkomer A JE TO  met de wagen Avatar mocht zeker gezien worden. Het schminkwerk was van grote klasse. Minpuntje was de grote trekker die gebruikt werd om de draak in de hoogte te brengen.

De jury vond het jammer dat er slechts drie kleine wagens waren. Daardoor werd er dit jaar geen aanmoedigingsprijs uitgereikt. Hopelijk zijn er volgend jaar weer meer kleine wagens. De Dromenvangers zijn hiervoor een goed voorbeeld. Sygrid en Tess hebben met deze creatie iets moois neergezet. 'De muziek en playback waren geweldig,' aldus de jury. Ook de LED verlichting was perfect en functioneel.

vvv edith 2Voor twee VVV-bestuurders was deze avond een afscheid. Voorzitter   Edith Galama en William de Jong nemen dit voorjaar afscheid van het VVV bij de leden- en wagenbouwersvergadering.

Het volledige juryrapport verschijnt komende week op de site van het VVV  www.allegorischeoptocht.nl

(foto's: De Zakenman)

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!