Menu

zoeken

16081157 blauwalgLANGWEER / SINT NICOLAASGA - Net voor het aanbreken van een weekend met zomerse temperaturen heeft de Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) de waarschuwing voor de aanwezigheid van blauwalgen voor het strandje van Langweer heeft ingetrokken. De waarden voor recreatiegebied De Ulesprong aan de Tsjûkemar in Sint Nicolaasga zijn juist een reden om voor dat zwemwater een nieuwe waarschuwing in te stellen. 

Blauwalgen kunnen bij zwemmers zorgen voor huidirritatie en maag-/darmklachten. Ook honden kunnen last van de bacteriën ervaren. In het recreatieseizoen test de FUMO iedere week de waarden van  intestinale enterokokken (IE) en Escherichia Coli (E. coli). Zijn die te hoog dan wordt een waarschuwing afgegeven. Voor Langweer was die een week van kracht. Inmiddels zijn de waarden gedaald en is een waarschuwing niet meer nodig.

Voor De Ulesprong is het de tweede keer deze zomer dat de gele waarschuwingstekens op de borden worden geplaatst. Om de week wordt gekeken of de waarschuwing in stand blijft, wordt ingetrokken of wellicht aangescherpt.

(Archieffoto: Noordoost.nl)

Lees ook: 
Achtergrond: Ins en outs over blauwalg
Waarschuwing blauwalg Langweer
Ulesprong weer vrij van blauwalg



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!