Menu

zoeken

16081158 blauwalgSINT NICOLAASGA - De Fryske Utfieringstsjinst foar Miljeu en Omjouwing (FUMO) heeft voor recreatiegebied De Ulesprong aan de Tsjûkemar een waarschuwing voor de aanwezigheid van blauwalgen afgegeven. Ook voorgaande jaren werden verhoogde waarden in het zwemwater aangetroffen. Deze zomer blijkt geen uitzondering. 

Zwemmers worden sinds woensdag geattendeerd op de kans op huidirritatie en maag-/darmklachten. Ook honden kunnen last van blauwalgen krijgen. FUMO beperkt zich vooralsnog tot een waarschuwing. De geconstateerde waarden geven geen aanleiding voor een zwemverbod. Iedere week wordt het zwemwater op de blauwalgbacteriën gecontroleerd.

Uit de historische meetgegevens blijkt dat rond 11 juni ook verhoogde waarden van bacteriën intestinale enterokokken (IE) en Escherichia Coli (E. coli) in het Sint Nykster zwemwater zaten. De FUMO heeft toen, ondanks dat de waarden veel hoger lagen dan nu, geen waarschuwing afgegeven. 

De kwaliteit van het zwemwater in Langweer, de andere locatie die door de FUMO wordt gecontroleerd, is goed. Volgens de website van de gemeente zou bij de zwemplek in Idskenhuizen een bord staan, waarop wordt vermeld dat daar blauwalgen zijn geconstateerd.  

Lees ook: Ins en outs over blauwalg

(Archieffoto: Noordoost.nl)

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!