Menu

zoeken

170519 kerkuilen 1SINT NICOLAASGA -  Bij het ringen van kerkuilen troffen Henk Waterlander en zijn vast maat en neef Hans Waterlander vorige week een bijzondere vondst in een nestkast met kerkuilen. Naast een vijftal jonge kerkuilen lag er in de kast een vijf nieuwe eieren voor de volgende leg. Dit gebeurt niet zo vaak, alleen als er genoeg voedsel is te vinden zien we het vaker.

 

“Rond 1990 was de kerkuilpopulatie dramatisch“, vertelt Henk Waterlander. Samen  met vrienden van de vogelwacht hebben ze het initiatief genomen om nestkasten te plaatsen in boerderijen. Boeren werden benaderd en uilenborden werden hersteld en gaten erin gemaakt, zodat de kerkuilen weer in de boerderij kon komen. Een groot aantal boeren gaf gehoor aan de oproep. Dat het initiatief aansloeg was al in het eerste jaar duidelijk dat in de boerderij van Jan van Rijs op de Noed kerkuilen voor vijf nakomelingen zorgenden. Langzamerhand kwamen de kerkuilen maar ook de roofvogels terug.

Juist in de nestkast in de boerderij van Jan van Rijs, waar nu Johan en Wieteke Hoekstra wonen, trof Henk Waterlander weer vijf jongen aan met vijf pas gelegde eieren voor de nieuwe leg. In het nest lag een aantal dode muizen voor de jonge uilen

De kerkuil begint al bij het eerste ei te broeden en dat is te zien aan de grootte van de jongen. Bij gevaar gaan de uilen op de rug liggen en kunnen dan gevaarlijk uithalen met hun klauwen, weet Waterlander uit ervaring.

 

(Foto boven Henk Waterlander; onder Wietske Hoekstra)

170519 kerkuilen 2170519 kerkuilen 3170519 kerkuilen 5170519 kerkuilen 6170519 kerkuilen 7170519 kerkuilen 8170519 kerkuilen 10

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!