Menu

zoeken

190322 Matthijs Sikkes GrienLinksSINT NICOLAASGA – Voor Matthijs Sikkes-Van den Berg uit Sint Nicolaasga was het woensdag een spannende dag. Als lijsttrekker van GrienLinks stond zijn naam bovenaan de kandidatenlijst. De verkiezingscampagne werd voor zijn partij een succes.

Hoe kijk je naar de uitslag van woensdag? De Friese politiek is aardig opgeschud. Hoe zie jij dit?
,,Het gaat vooral over het klimaat, dat is een hoofdthema dat landelijk speelt en provinciaal, eigenlijk wereldwijd. Aan de ene kant heb je Forum voor Democratie, die zet zich daartegen af en doet in mijn ogen aan bangmakerij en heeft de feiten niet goed. En dan heb je GrienLinks aan de andere kant, wij willen een betere wereld achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen.”

We mogen wel concluderen dat de campagne voor GrienLinks met deze uitslag een succes was. Waar baseer je het succes op?
,,Gedeeltelijk zit hier natuurlijk een landelijke effect in. Maar daarnaast hebben wij heel duidelijk een campagne gevoerd op Fryske thema’s en onderwerpen, zoals de energietransitie, het veenweidegebied enherstel van natuur en biodiversiteit. Je ziet dat er een steeds grotere groep is in Fryslân die zich druk maakt om het klimaat en beter wil omgaan met de natuur en ons landschap. Dit zie je terug in de stemmen.”

Levert het succes jullie een plek in het college op?
,,Dat is afwachten. We gaan eerst een informerende ronde in en dan zal er vervolgens zal over de inhoud worden gesproken. Als er een akkoord komt te liggen waar GrienLinks zich in kan vinden, dan zullen wij zeker bestuurlijke verantwoordelijkheid pakken.”

Je hebt aangegeven niet wethouder of gedeputeerde te willen worden op dit moment. Waarom niet?
,,Ik heb mij gecommitteerd aan GrienLinks Fryslân. Dat was voordat het college in De Fryske Marren was gevallen. De inwoners van Fryslân hebben voor mij gekozen om plaats te nemen in de provinciale politiek, dus dat ga ik ook met veel plezier doen. Waarom ik geen gedeputeerde wil worden is vooral omdat ik mij graag eerst wil ontwikkelen als Statenlid. Wat de toekomst mij brengt weet niemand.”

Dus ook niet na het succes van woensdag?
,,Dat ligt niet in de lijn der verwachting.”

Hoe was het om als lijsttrekker van GrienLinks de provincie door te trekken?
,,Heel inspirerend en bijzonder, en ook heel intensief. Je bent best veel avonden van huis voor de goede zaak. Hierdoor kom je op veel mooie plekken in onze provincie en heb je gesprekken met inspirerende inwoners van Fryslân.”

Waarom ben je deze uitdaging aangegaan?
,,Ik wil graag een maatschappelijke bijdrage leveren aan onze provincie. Ik vond dat op gemeentelijk niveau al heel leuk om te doen, maar op provinciaal niveau gaat het zo veel meer om de groene thema’s. Daar wil ik mij echt voor inzetten. “

Wat kan de buurman verwachten nu je in de staten komt?
,,Ik ga mij inzetten voor een groen en sociaal Fryslân. GrienLinks werkt mee aan een energietransitie die kansen biedt op nieuwe banen en verbetering van de omgeving. We steunen initiatieven van onderop en de kracht van de mienskip. Daarnaast zet ik in op herstel van het landschap en herstel van de balans tussen landouw en natuur. Op het vergroten van de weidevogelstand en behoud van vlinders en bijen. En ik ga voor leefbaarheid en een bereikbaar, duurzaam en betaalbaar openbaar vervoer.”

Wat wordt voor jou het belangrijkste thema voor de provincie de komende vier jaar?
,,De energietransitie. Op een manier waarbij de lusten en de lasten eerlijk verdeeld worden, er nieuwe groene banen komen en initiatieven van onderop gesteund worden.”

Is het mogelijk om een functie als raadslid te blijven beoefenen?
,,Volgens de Kieswet mag het. Onze partij vindt het niet verstandig om raads- en statenlidmaatschap te combineren en ik deel die mening. Ik zal dan ook mettertijd afscheid nemen van de raad. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit met pijn in het hart doe. Ik heb het raadslidmaatschap altijd erg eervol gevonden, maar ik mag gelukkig een nieuw avontuur starten in de Provinciale Staten. Daar kan ik de belangen van Sint Nyk en De Fryske Marren ook verdedigen.”

(Foto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!