Menu

zoeken

190321 VerkiezingsbordenSINT NICOLAASGA – Op basis van de uitgebrachte stemmen op de zeven stembureaus in het gebied van DeSintNykster.nl zou het CDA bij de provinciale statenverkiezingen de grootste partij zijn geworden. Omgerekend ging zo’n 26 procent van de stemmen naar de christen-democraten. FNP komt op ongeveer 15 procent. Forum voor Democratie is met 13 procent de derde partij.

VVD komt op 12 procent, PvdA op 8, GroenLinks op 6 en PVV 4. ChristenUnie, SP en D66 komen beide op drie procent van de stemmen uit. Partij voor Dieren en 50Plus twee, terwijl Provinciale Belangen Fryslân, SGP en Natuurlijk Friesland alle drie op één uit komen. Denk kreeg omgerekend nul procent van de stemmen.

Mochten de kiezers in ons gebied het voor het zeggen hebben dat zouden met een simpele rekensom twaalf partijen een plek krijgen in het provinciale politieke bestel. Dat zou de volgende zetelverdeling opleveren.

 Diagram zetelverdeling

 Bij de zeven stembureaus brachten in totaal 3197 kiezers een stem uit op één van deze partijen. Vijf inwoners stemden blanco, terwijl vier een ongeldige stem uitbrachten.

(Foto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!