Menu

zoeken

wisseldebat 2019 4SINT NICOLAASGA _ Vrijdagavond vond in de Jeugd sociëteit de Wissel het zesde CDA jongerendebat plaatst. Onder leiding van tweede kamerlid Anne Kuik werd aan de hand van een aantal stellingen de jeugd uitgedaagd voor een debat over een diverse aantal onderwerpen.

De jongeren die aanwezig waren zullen niet snel in een klimaat demonstratie meelopen. “Blijf met beide benen op de grond” was het advies,  een woning wordt snel  vijftigduizend euro duurder  hoe moet ik dat ooit betalen ?  Er is voorlopig gas genoeg laat de NAM alles in Groningen fatsoenlijk afwerken was het betoog. Een ander.,als ik straks mijn Tesla moet opladen en de elektrische kookplaat aanzet kan dat niet. Het elektrisch netwerk ligt nu al in de grond te stomen. Na de oorlog is het gelukt om iedereen aan het aardgas te krijgen, zou het nu niet lukken om bv iedereen aan de waterstof aan te sluiten. Bouw een atoomcentrale was een ander advies,

Ook de stelling dat alle jeugd zich verplicht  moet  laten vaccineren bood verrassend enige nuances. Verplicht ging een aantal te ver en boetes zoals het intrekken van de kinderbijslag gingen al helemaal .  Over prostitutie en mensenhandel waren de jongeren duidelijk. Uitbuiten kan en mag niet “ pak de pooiers keihard  aan.  Maar heb niet de illusie om het oudste beroep dat er is uit te bannen’’

Anne Kuik hield de jongeren voor dat er steeds meer gevraagd werd van de jeugd om te presteren. Veel aanwezige  jongeren herkenden dit niet. Iemand die gaat studeren weet waar hij of zij aan begint, niet zeuren. Een jonge bouwvakker stelde dat hij  vroeg op moet en hard  moet werken , een bewuste keuze . Een voor degene die druk voelt door o.a sociale media  “Uit dat ding en ga wandelen in het bos” was het advies.

Een terugkerend thema is het wonen voor jongeren.  Deze keer geen echt debat over dit onderwerp. Blijf ook in de dorpen bouwen dan kunnen we hier blijven wonen was de meest gehoorde reactie. Hoe dit te regelen bleef onbeantwoord.

Met de stelling  om het zwaar vuurwerk te verbieden waren met name de Sint Nykster jeugd snel klaar.  “We hebben hier afgelopen maanden lang genoeg over gepraat” en het bleef  verder stil.

Het vuurwerk werd voor het laatst bewaard door de jeugd te vragen naar het beboeten van fietsen met alcohol op en  bij het gebruik van Apps’ op de fiets. “Natuurlijk is het gevaarlijk maar hier op het platteland valt het best mee, mij hoor je niet zeggen dat er beboet moet worden. Ik hoor jullie al lachen als ik een keer gepakt wordt voor mij hoeft het dus niet”

 

Auke v.d Lageweg was volgens de jury het duidelijks in het debat en kreeg van CDA Wethouder Lucienne Boelsma na afloop de Wissel trofee uitgereikt 

(Foto's: De zakenman)

wisseldebat 2019 1

wisseldebat 2019 2

wisseldebat 2019 3

wisseldebat 2019 6

wisseldebat 2019 7

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!