Menu

zoeken

KERSTWANDELING 2018 52SINT NICOLAASGA _ De Kryskuiergroep Sint Nyk had voor de vijftiende kerstwandeltocht  alles uit de kast gehaald om er weer iets speciaals van te maken. Elk jaar slaagt de jonge enthousiaste groep er weer iets moois van te maken. Al ruim voor de aanvang stonden de eerste wandelaars voor de deur van het Zalencentrum die ook dit jaar vanuit het hele land naar St Nicolaasga waren gekomen.

Een draaiorgel staat voor het Zalencentrum en deed de wandelaars uitgeleide. Traditioneel is de eerste stop in de RK kerk waar de prachtige kerk kan worden bewonderd. Vanaf het altaar kerstmuziek, . kinderen vergapen zich bij de prachtige kerststal en ouders leggen hun het kerstverhaal uit.  Ook dit jaar in de route om de replica van de Lourdesgrot te bewonderen. De door Huite Huitema in  1935 gebouwde grot is voor velen nog onbekend en Dirk Hylkema van de parochie verteld honderd uit over de grot in de pastorietuin met Bernadette en Maria   .Velen steken er even een kaarsje op blijven even in gedachten staan

De wandelaars worden langs de kerststal met toepasselijke routebordjes voor Doniahiem langs naar WilhelminaOord gestuurd. Onderweg kon men nog in de arrenslede met de kerstman en zijn charmante assistente op de foto, Bij het statige Wilhelminaoord was het Jeugdspoar die op geheel eigen wijze een lied over Jozef zongen. De wandeling ging door her bos naar de boerderij van Jan van der Sluis. Uit het bos gekomen gaf een groep met jachthonden een demonstratie van hun kunnen,

Van ver waren de shantyklanken van de Headammers al te horen. Dat de Headammers meer in hun mars hebben dan liederen van ruwe zeemannen  bewezen ze met enkele prachtige kerstliedjes. Toeval of niet de Headammers stonden pal naast de koek en Sopie tent waar wandelaar de warme chocolademelk zich prima lieten smaken. Geen waterig bakje, nee ook dit jaar 1e klasse. Op de bank Jan van de Sluis die het allemaal prachtig vind en met menigeen een praatje maakte. Halverwege Huisterheide houdt de border collie een kleine kudde schapen in de bedwang en op commando van de herder zet hij de kudde in beweging.

Opvallend veel jonge wandelaars dit jaar. De route was in tegenstelling tot vorig jaar goed begaanbaar en ploegen met kinderwagens konden gemakkelijk de route volgen. Het was net of de KPJers van Sint Nyk gisteravond tijdens hun kerstfeest in het Wapen van Friesland hadden afgesproken om aanwezig te zijn met de kerstwandeling. Na afloop waren ze het allelmaal met elkaar eens een stevige wandeling helpt om de feestavond te verwerken.

KERSTWANDELING 2018 210Bij Boschoord was het Meiinoar die de wandelaars verwelkomd met kerstliederen. Jonkheer Tjalling van Eysinga stond te glunderen van trots bij het gerestaureerde pand dat komend jaar wordt opgeleverd. In de vijver haalde een jetski allerlei capriolen uit om het water zo hoog mogelijk te doen opspatten. Bij de “lyste Fiver” blaast en groep van Excelsior er vrolijk op los. Vader en zoon Postma bakken de beenham . De dames van het verkoopteam zetten alles op alles om de hongerige wandelaars te bedienen.Op het drukste kruispunt in de Vegelinbos legt de kettingzaag kunstenaar Banzai John de laatste hand aan zijn creatie van 2018. Dit jaar is het een vos met een eend in zijn bek. Vol bewondering blijven de wandelaars kijken naar zijn handigheid met de kettingzaag.

Via het  grote zandbad richting Amazonasvijver waar applaus en lachende wandelaars van afstand al zijn te horen. Bij het begin van het kabouter pad jeugdleden van Toniel stifting Sint Nyk die daar onder groten belangstelling hun kerstverhaal Grunpi spelen  Ook hier komt tijdens het slot komt geheel in de sfeer van kerstmis alles goed . Bij de uitgang van de bos weer de vrolijke klanken van het draaiorgel en teken dat de finish bijna in zicht is. Voor de liefhebber speelt het popkoor in de NH kerk en vele geven hun voeten even rust en luisteren naar de muziek.

Bij het Zalencentrum aangekomen gaan velen even naar binnen, sommigen stappen in de auto en hebben nog een uurtje te rijden. Wandelaars uit regio maar ook uit o.a Amsterdam  - Utrecht en Alkmaar en uit de noordelijke provincies weten tweede kerstdag St Nicolaasga te vinden. Veel gehoorde reactie van prachtige tocht “hier komen we terug “  Dan ook vast de groepjes die vanuit het dorp zich zonder aanmelden  in de groepen aansloten om zo enkele euro’s te besparen.

 

(foto's; De Zakenman)

Hieronder een foto impressie van de kerstwandeling 2018

 

ozio_gallery_nano



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!