Menu

zoeken

180503 Historische foto Doniaga Jeffries Las Vegas Avenger variantDONIAGA - Nabestaanden van de crew van de Las Vegas Avenger, de Amerikaanse bommenwerper die op 26 november 1943 in Doniaga neerstortte, zijn enthousiast over het plan van een werkgroepje dat een monument wil realiseren. De herinneringsplaat moet aan de Westend/Wielwei in de buurt van de voormalige Tramwei komen, vlakbij de plek waar het vliegtuig ter aarde kwam. Ook zijn er plannen voor het planten van een 'Amerikaanse' boom.  

Bij de crash kwamen vier boordschutters om het leven. Een blijvende herinnering aan het oorlogsverhaal is er niet. Op initiatief van Peter van Barneveld is het verhaal onder de aandacht gebracht. Hij zocht vervolgens contact met de familie en de 306th Bomb Group Historical Association in Amerika. Zij waren blij verrast met de aandacht in De Zakenman. Met name de foto's die het dorpsblad van de herinneringskruisjes op de militaire begraafplaats in Margraten maakte, worden als bijzonder ervaren omdat de familie nooit de kans heeft gehad om die plek te bezoeken. De leuke contacten hebben er toe geleid dat de Amerikanen van plan zijn te komen als het monument in Doniaga wordt onthuld.

Het werkgroepje is in afwachting van Plaatselijk Belang Sint Nicolaasga, dat in principe ook enthousiast is over het initiatief. 

Lees ook: Bommenwerper stort neer in Doniaga



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!