Menu

zoeken

toekomstvisie langweer 2018 2LANGWEER – Langweer moet een leefbaar en levendig dorp blijven. Alle inwoners zijn het daar wel over eens. Toch staken tijdens een speciale ‘brainstorm- en discussieavond’ in café De Drie Zwaantjes over de toekomst van het dorp oude tegenstellingen weer de kop op. Aan de ene kant staan ondernemers die vooruit willen en aan de andere zijde inwoners die ontwikkelingen afremmen.

Het zweet droop woensdagavond van het hoofd van discussieleider Eelke Lok. Opvattingen over wonen, werken, recreatie, duurzaamheid en bereikbaarheid moest hij uit de tenen van de aanwezige inwoners halen. Ondanks scherpe stellingen en extreme voorbeelden waren het veelal dezelfde welbespraakte Langweerders, zowel voor- als tegenstanders, die hun opvattingen met de zaal deelden.

Het autovrij maken van dorpsstraat de Buorren, het in stand houden of laten verdwijnen van de pont over de Langwarderfeart, een zonnepark, de komst van een vakantiepark. Discussies die de afgelopen 25 jaar al herhaaldelijk zijn gevoerd, maar die keer op keer verzandden door de tegenstellingen in het dorp.

Pijnlijk duidelijk werd in de bijeenkomst over de toekomst van Langweer, dat juist de jeugd schitterde door afwezigheid. Zij voelde blijkbaar niet de behoefte om over de toekomst van haar dorp te praten.

Tijdens de avond liet een ondernemer blijken dat de middenstand in het dorp eigenlijk al te lang stil staat. ,,Laat ons ondernemen”, was zijn oproep. Toch bleek ook nu weer dat het dorp voor economische ontwikkelingen open staat, maar aan de andere kant niet weet hoe dit moet worden ingevuld. Met het gevolg dat er weinig tot niets gebeurt. Als voorbeeld werd woensdag het stof weer eens van de plannen voor een huisjespark van Landal geblazen. Ook hier blijkt al jaren geen eenduidigheid te komen over of het dorp dit nu als een kans of juist een bedreiging moet zien.

,,Langweer dronk een glas, deed een plas en alles bleef als het was”, analyseerde één van de aanwezigen na afloop. De discussieavond werd door plaatselijke belang Langweer georganiseerd om te kijken hoe het dorp over de toekomst denkt. Zij geven daarmee invulling aan de algemene oproep van gemeente De Fryske Marren aan de dorpen om in hun dorpsvisies meer een toekomstpad te schetsen en geen wensenlijstje op te stellen.

De dorpsvisie van Langweer is vrij recent gemaakt, toch vindt plaatselijk belang het belangrijk om met de inwoners na te denken over de toekomst. Het bestuur gaat met de input van de discussie-avond aan de slag en komt met haar bevindingen terug naar het dorp.

(Foto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!