Menu

zoeken

lemmerweg vernielingen 2SINT NICOLAASGA - Tijdens de Sint Nykster Merke wordt in het vervolg een aangepaste taxiroute gereden en er wordt een speciale standplaats voor het brengen en halen van de feestgangers ingericht. De verandering geldt in eerste instantie als proef op de zaterdagavond. Burgemeester Fred Veenstra van gemeente De Fryske Marren legt deze maatregel op aan de organiserende Vereniging Voor Volksvermaken (VVV) en de horeca na klachten van de bewoners van de Lemmerweg. Wordt er onvoldoende gehoor aan gegeven, dan wordt er geen evenementenvergunning voor het feest afgegeven.  

De maatregelen houden concreet in dat bij het oorlogsmonument in het centrum een taxistandplaats wordt ingericht. Op de Lemmerweg geldt op de Merke-zaterdag 'eenrichtingsverkeer'. De taxi's rijden over die straat het dorp binnen en rijden over de Kade en de Industrieweg terug. Twee particuliere beveiligers surveilleren langs de route. Feestgangers die op andere plekken proberen taxi's aan te houden, worden verzocht om naar de taxistandplaats te gaan. De chauffeurs zijn er op gewezen dat zij alleen daar feestgangers mogen oppikken en op de Lemmerweg door moeten rijden. Ieder horecabedrijf moet bovendien twee personeelsleden zichtbaar inzetten om de openbare orde, na het sluiten van het evenement om twee uur 's nachts, samen met de politie, toezichthouders van de gemeente en de particuliere beveiligers te handhaven.

De buurt heeft laten weten tevreden te zijn met de maatregelen. Zij willen ook vooral duidelijk maken dat ze de Sint Nykster Merke een warm hart toedragen, maar dat ze de overlast spuugzat zijn. In oktober 2017 werd door Buurtvereniging Lemmerweg een brief naar de gemeente geschreven. De overlast na het Merkefeest van 2017 was de maat vol. Het is een jaarlijks terugkerend probleem. Jongeren komen met de taxi naar het dorpsfeest, stappen bij de rotonde aan de dorpsrand uit en vertrekken diep in de nacht ook weer vanaf die plek. Onderweg laten de groepen hun sporen na. Flessen worden kapot geslagen en het glas in de perken gegooid. Ook urineren ze in de tuinen en stegen, houden ze al schreeuwend en lallend de bewoners wakker en breken ze de boel af. 

Mochten de aanpassingen het gewenste effect hebben, dan worden die structureel in de evenementenvergunning opgenomen. 

Lees ook: Buurt is overlast Merke spuugzat



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!