Menu

zoeken

1 dodenherdenking Sint Nyk 21

SINT NICOLAASGA – ,,Jezelf kunnen zijn." Het zijn de woorden van Freddy Hoekstra uit Idskenhuizen. Hij mocht samen met Bart van der Wal als leerlingen van basisschool De Paedwizer vrijdagavond tijdens de herdenking aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog voorafgaand aan de twee minuten stilte een gedicht voordragen.

De herdenking in Sint Nicolaasga begon traditioneel met een stille tocht van Het Zalencentrum naar het oorlogsmonument. Voorop liep Henk Waterlander, gevolgd door de muzikanten van Crescendo Idskenhuizen. Daarna volgden de verschillende afgevaardigden, genodigden, jeugd en andere belangstellenden. Na aankomst speelde Crescendo enkele muziekstukken. Na de Last Post werden twee minuten stilte in acht genomen, waarna het Jozefklokje in de katholieke kerk werd geluid. Traditioneel worden na twee coupletten van het Wilhelmus diverse kransen bij het monument gelegd. 

Ook in Scharsterbrug was eenzelfde ritueel. Daar liep een stoet met bewoners over de afgezette Hollandiastraat richting het gedenkteken op de brug, waar de herdenking plaatsvond. De kom van Ouwsterhaule werd vrijdagavond afgezet vanwege plechtigheden bij het monument vlakbij de kerk.  Muziekvereniging Excelsior omlijstte de herdenking muzikaal. Basisschool Trijegeaster Honk, die sinds het jaar 2000 het monument van Jetze Veldstra heeft geadopteerd, verzorgt de kranslegging.

De gemeente vaardigt bij alle herdenkingen in De Fryske Marren volksvertegenwoordigers af. Bij de herdenkingen in Sint Nicolaasga, Scharsterbrug en Ouwsterhaule ging het om raadsleden. Ivo de Wolff was bij de herdenking in Sint Nyk aanwezig, Marc van Niekerk-Thie in Scharsterbrug en Sytze Holtrop in Ouwsterhaule.   

(Foto's: De Zakenman in Sint Nicolaasga en Scharsterbrug)

2 dodenherdenking Scharsterbrug 3

1 dodenherdenking Sint Nyk 7

1 dodenherdenking Sint Nyk 41

1 dodenherdenking Sint Nyk 49

2 dodenherdenking Scharsterbrug 17

2 dodenherdenking Scharsterbrug 35

2 dodenherdenking Scharsterbrug 37

2 dodenherdenking Scharsterbrug 43



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!