De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

180426 ZitmaaierSINT NICOLAASGA - Natuurorganisatie It Fryske Gea heeft een zitmaaier geschonken aan het Thomashuis in Sint Nicolaasga. De bewoners gaan helpen bij het onderhoud aan de paden in de bossen bij Wilhelminaoord en De Heide. Districtshoofd Germ van der Brug van It Fryske Gea heeft de zitmaaier woensdag overhandigd.

Het intiatief komt van Tonnie van de Weij, die als vrijwilliger samen met Marko al een deel van de paden onderhield met een veertig jaar oud maaiertje. Dat bleek niet opgewassen tegen de nieuwe werkzaamheden en krijgt een tweede leven bij voetbalclub Renado, waar het beter op z'n plek is. De nieuwe zitmaaier, geschonken door It Fryske Gea, is bedoeld om het gras bij de wandelpaden bij Sint Nyk op een veilige manier kort te houden. 

It Fryske Gea heeft de afgelopen tijd diverse werkzaamheden in het bijzondere bosgebied verricht. Er zijn bosranden gesnoeid, nieuwe hekken geplaatst om te voorkomen dat wandelpaden beschadigd raken door ruiters en corssmotoren en er is een wandelpad over particulier erf omgelegd. Natte plekken zijn met grond aangevuld en worden de komende weken met diverse grassen ingezaaid. 

,,In eerste instantie lijkt zo’n strook bos na de werkzaamheden heel kaal, maar al na enkele jaren is dat beeld heel anders", vertelt Germ van der Burg over de werkzaamheden die zijn verricht. ,,De grillige en geleidelijke overgang met struiken en jonge bomen zorgt straks weer voor een gezonde mantel. Deze 'warme jas' geeft beschutting in het bos. Zo’n overgangszone is voor de natuur heel belangrijk. Op een relatief klein stukje leven hier namelijk veel verschillende planten, dieren en insecten zoals bijen en vlinders."

Thomashuis Sint Nicolaasga zoekt nog vrijwilligers die bewoners hierbij willen begeleiden op een woensdag of vrijdag of in de weekenden. Mocht u interesse hebben, neemt u dan contact op via .

Lees ook: Onderhoud bosranden Sint Nyk

(Foto's: Thomashuis Sint Nicolaasga)

180426 Zitmaaier variant

 

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?