Menu

zoeken

180424 Slang UlesprongSINT NICOLAASGA – Hoefsmid Wigle Visser moest vorige week dinsdag (17 april) twee keer met zijn ogen knipperen, maar hij zag wel degelijk een forse slang over het wegdek bij recreatiegebied De Ulesprong in Sint Nicolaasga kruipen. ,,Misschien ontsnapt of uitgezet?”, dacht hij zelf. Volgens reptielenkenner Jelle Hofstra uit Gorredijk betreft het echter onmiskenbaar de ongevaarlijke ringslang. ,,Frij fors, mar dy komme hjir fan natuere wol foar.”

,,It is op in foto altiten lestich te sjen hoe grut sa’n bist yn it echt is. Ik gean der fanút dat dit in wyfke is. Dy wurde altiten wat grutter as de mantsjes”, legt Hofstra uit. Hij sluit uit dat de ringslang is uitgezet of ontsnapt. ,,Nee, nee. De ringslange is swier beskerme yn Nederlân. Dizze komt natuerlik foar.” Hofstra weet dat er ringslangen bij de Tsjûkemar voorkomen. ,,Mar it is in echte swerver. No it peartiid is kinne se kilometers strúne. Meinammen de mantsjes dy’t nei in wyfke opsyk binne. Op dit stuit kinne jo de ringslange dêrom oeral tsjinkomme.”

,,Je ziet die slang kruipen. Ik geloofde mijn ogen eigenlijk niet. Waarschijnlijk zal die zijn ontsnapt of uitgezet, denk je dan. Ik heb een aantal foto’s gemaakt, maar er eerlijk gezegd niet over nagedacht om de dierenambulance te bellen. Dat had misschien wel het beste geweest, maar dat realiseer je je later”, blikt Wigle Visser terug. Volgens Jelle Hofstra was dat ook niet nodig geweest. ,,Nee, dizze rêdt sich wol en is boppedat ûngefaarlik.”

Dierenambulance De Meren laat weten tot dusver ook geen meldingen te hebben gekregen. De laatste jaren zijn er veel berichten van mensen, met name in de grote steden, die forse ringslangen onterecht aanzien voor 'gevaarlijke wurgslangen'. Die commotie is dus nergens voor nodig.

(Foto’s: Wigle Visser)

180424 Slang Ulesprong variant



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!