Menu

zoeken

180322 Bordje stembureau geel variant

De meeste mensen in De Fryske Marren hebben een stem uitgebracht op CDA-lijsttrekker Luciënne Boelsma uit Idskenhuizen. Zij kreeg individueel in totaal 2545 stemmen. Als voorvrouw van de partij, die uiteindelijk de grootste is geworden, kon je een dergelijk aantal verwachten.

De meeste stemmen haalde ze op in haar woonplaats (121 van de 136 op het CDA) en de twee stembureaus in Sint Nicolaasga (360 van de 550). De overige stemmen in Sint Nyk gingen voornamelijk naar Theo Nota. Hij kreeg in zijn woonplaats 141 voorkeursstemmen. In totaal brachten 209 kiezers een stem op hem uit, wat hem uiteindelijk een plek in de gemeenteraad oplevert.

Ook FNP’er Janke de Vries uit Doniaga blijkt een stemmentrekker in Sint Nicolaasga en omgeving. 93 mensen kruisten haar vakje aan in één van de twee stembureaus in het dorp. Het is echter de vraag of dit voldoende is. De Vries staat op plek acht op de kieslijst en de FNP heeft volgens de uitslag recht op zeven raadszetels. Boven haar op de lijst staat wel Johannes van der Pal, momenteel wethouder in De Fryske Marren. Mocht hij zijn zetel ter beschikking stellen, dan zou de Dûnegeaster een plek opschuiven. Zowel de nummer tien Oppie Riedstra-Bijma uit Lemmer, met 150 als de nummer zeventien Hendrik Boonstra uit Sint Nicolaasga met 151, verzamelden overigens meer stemmen dan De Vries, maar onvoldoende om met voorkeur in de raad te komen. Boonstra zag dat 86 dorpsgenoten zijn vakje op het biljet rood hebben gekrast.

Bij de PvdA stond Sint Nykster Frans Westra op plek vijf. De partij komt naar verwachting met vier zetels in de raad, wat zou betekenen dat hij na twaalf jaar afscheid neemt van de gemeentepolitiek. In totaal stemden 88 mensen op Westra. De jonge VVD’er Ivo de Wolff uit Sint Nicolaasga maakt daarentegen zijn entree met een raadszetel. Hij staat op plek drie, verzamelde 227 stemmen waarvan 99 in Sint Nyk, en zijn partij krijgt zoals het nu lijkt vier zetels. Albert van Keimpema uit Tjerkgaast staat bij de VVD op plek zes en haalde 99 stemmen. Opvallend is dat hij de meeste stemmen in Langweer verzamelde (27) en in zijn woonplaats ‘slechts’ vijf mensen op hem stemden.

GroenLinks-lijsttrekker Matthijs Sikkes-Van den Berg uit Sint Nicolaasga kreeg 806 stemmen. Ralph de Graaf uit Ouwster-Nijega kreeg dertig stemmen. Opvallend omdat slechts één naam op de GroenLinks-lijst minder stemmen kreeg, terwijl De Graaf wel een groot deel van de campagne en de verkiezingsdebatten voor zijn rekening heeft genomen.

Klik hier voor een overzicht van al het verkiezingsnieuws

(Foto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!