Menu

zoeken

180321 Stembureaus open

Storm loopt het nog niet bij de stembureaus zestien (zorgcentrum Doniahiem in Sint Nicolaasga) en zeventien (Sporthal Doniahal in Sint Nicolaasga). Toch hebben de eerste inwoners van De Fryske Marren al van de mogelijkheid gebruik gemaakt om hun stem uit te brengen voor de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum over de inlichtingenwet.

De deuren van de stembureaus gingen woensdagochtend om half acht open. Tot negen uur 's avonds kan er worden gestemd. Daarna begint het grote tellen. De inwoners van De Fryske Marren kunnen een stem op een kandidaat van in totaal negen partijen uitbrengen. In totaal staan er op het stembiljet 165 namen van inwoners die zich kandidaat hebben gesteld. Het CDA heeft met 35 namen de langste lijst, terwijl er voor de Burgerpartij op slechts vier kandidaten kan worden gestemd. Als de stemmen zijn geteld worden op basis van de uitslag 31 raadszetels verdeeld. 

Naast de gemeenteraadsverkiezingen kan er ook een kruisje worden gezet voor of tegen de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Feitellijk wordt hiermee de taken en bevoegdheden van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) vastgelegd, de voorwaarden gescgeot die gelden voor de inzet van deze bevoegdheden en hoe het toezicht is geregeld. Het gaat hier om een raadgevend referendum. Bij een minimale opkomst van dertig procent en een meerderheid voor 'nee' zal de overheid opnieuw naar de wet moeten kijken. Overigens lijkt het er op dat dit het laatste raadgevende referendum wordt. Een meerderheid van de partijen in Den Haag willen er namelijk van af. 

(Foto's: De Zakenman)

180321 Stembureaus open variant

180321 Stembureaus open doniahiem



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!