Menu

zoeken

vakje 180308 Tsjukemar

In de rubriek 'Standpunt' legt de redactie van DeSintNykster.nl de politieke partijen, die aan de verkiezingen in De Fryske Marren deelnemen, een zestal actuele lokale onderwerpen voor. De volgorde van de partijen is per artikel door middel van loting gekozen. Deze keer: Ontwikkelingen rondom de Tsjûkemar

De Club van Aanjagers van de Tsjûkemar heeft een uitvoeringsplan ontwikkeld waarin een scala aan ontwikkelingen op en rondom het meer staan. Doel is om de kracht van de Tsjûkemar te benutten door nieuwe vormen van recreatie te stimuleren.

Hoe staat de partij tegenover ontwikkelingen rondom de Tsjûkemar? Wat kan wel en wat kan niet?

 



GroenLinks Logo


,,GroenLinks is geen groot voorstander van ingrijpende ontwikkelingen in dit mooie gebied. We vinden het belangrijk dat er een goede balans is tussen recreant, natuur en inwoners."


CDA Logo,,Het CDA vindt de ‘club van aanjagers van de Tsjûkemar’ een voorbeeld project ‘van onderen op’, met oog voor verschillende belangen. De groep heeft een prachtig plan voor de Tsjûkemar ontwikkeld. Als CDA staan we positief tegenover deze plannen."

 


 

ChristenUnie logo,,Er ligt nog een concept-visie 2013 voorzien van zienswijzen van burgers die helaas nog steeds niet door het college ter besluitvorming aan de raad is voorgelegd. De ChristenUnie ziet geen taak voor de gemeente weggelegd om grootschalige ontwikkelingen op en rondom het Tjeukemeer te stimuleren. De noordoever dient in ieder geval beschermd gebied te blijven. Het grootste meer van Fryslan mag geen pretpark worden. Het uitvoeringsplan van de Club van Aanjagers lijken ons ruimtelijk gezien nogal ingrijpend en ambitieus. Wij gaan er van uit dat de Tjeukemeervisie ter inzage gelegd wordt zodat alle burgers in de gelegenheid gestelt worden een zienswijze in te dienen. Dan is het woord aan de politiek."


Burgerpartij De Fryske Marren Logo
,,Het Tjeukemeer is prachtig zoals het is. Dit geldt zowel voor recreanten als de natuur. Mensen komen nu eenmaal niet Friesland om een pretpark te bezoeken. Kijk liever naar wat er verbeterd kan worden in de huidige situatie."


 

FNPlogo,,Us partij stiet posityf tsjin oer dizze plannen. In moai foarbyld fan ‘fan ûnderen op’. Yn in oantal (bestimmings)plannen en fisy’s is oanjûn wat der wol of net kin, foaral de eastlike kant fan de Tsjûkemar is bestimd as natuer. Yn en by de rest fan de mar soe neffens ús wol it ien en oar ûntwikkele wurde kinne. Fan ûnderen op betsjut ek dat we, as dat nedich is eigeners fan grûn meikrije om de plannen foarm te jaan."


 

NCPN logo,,Het is mij bekend dat er al geruime tijd een Club van Aanjagers actief is. Van een uitvoeringsplan heb ik nog niet kennis kunnen nemen. De voormalige gemeenten Skarsterlân en Lemsterland hadden allebeide al een Tjeukemeervisie vastgesteld. Omdat deze visies op onderdelen van elkaar verschilden moest vanwege herindelingswetgeving de nieuwe gemeente, dus dFM, een Tjeukemeervisie vaststellen. Het huidige College van B&W heeft verzuimd om met een voorstel te komen. Zodat tot nu toe de bewoners van voormalig Gaasterlân-Sleat niet, zoals die van de andere twee gemeenten wel, aan de inspraak mee hebben kunnen doen. De gemeente heeft het iniriatief uit handen gegeven. Zolang er geen concrete, door B&W becommentarieerde, voorstellen van de Club van Aanjagers zijn, kan ik daar nu niet op ingaan. Wel is de NCPN van mening dat nieuwe ontwikkelingen moeten passen bij de aard en schaal van de omgeving."


 

D66 logo,,De visie Tsjûkemar is een mooi voorbeeld van initiatieven van onderop, wij moedigen dit aan. Onze gemeente moet klaar zijn voor initiatieven die vanuit de inwoners komen en die bijdragen aan de leefbaarheid van de gemeente. Dit plan kan zorgen voor een grote economische impuls voor het gebied. Wij vinden het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de bestaande natuurgebieden."


 

PvdA logo,,PvdA ondersteunt nieuwe vormen van recreatie, echter niet tot elke prijs. Rust en ruimte moet in balans zijn met de mogelijke nieuwe recreatieve ontwikkelingen. Eens zijn wij het met de initiatiefnemers om meer samenwerking in de Tsjûkemar-regio te ontwikkelen en elkaars kwaliteiten te benutten. Het versterken van de leefbaarheid in de dorpen betekent een opwaardering van de Tsjûkemarregio en wordt door de PvdA gesteund. De weg er naar toe is er een van overleg, draagvlak creëren en afstemming. De toeristische sector is er bij gebaat om in gezamenlijkheid die weg samen met de initiatiefnemers en Plaatselijk Belangen en gemeentebestuur te gaan. Nieuwe vormen van recreatie moeten worden getoetst aan de effecten die het kan en soms zal hebben op de natuurlijke omgeving van het Tjeukemeer. Het unieke gebied in onze gemeente verdient het om de balans tussen rust en ruimte, werkgelegenheid en recreatie te vinden. Behoedzaamheid is dan op zijn plaats. Niet alles kan, maar kansen zijn er om te benutten. In die zin worden de ondernemers en burgers gesteund om van onderop wegen te zoeken die passen in de straks functionele Omgevingswet en recht doet aan de inzet van de initiatiefnemers."


 

VVD logo

,,Het is een plan 'van onder op'. De VVD hecht grote waarde aan plannen vanuit de samenleving. We zien uit naar een uitgewerkte versie want het is een van de speerpunten in ons programma 'Niet over maar met Inwoners.' Nederlandse wetgeving en ruimtelijke plannen stellen duidelijke kaders. We zullen de plannen dan ook beoordelen op randvoorwaarden. Plannen moeten wel haalbaar en realistisch moeten zijn, er zijn niet onbeperkte financiële middelen."



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!