Menu

zoeken

020318 zwerkei scharsterbrug 6

SCHARSTERBRUG – Een zwerfkei, die tijdens het graven van de nieuwe Hollandiatunnel naar boven kwam, heeft een prominent plekje in Scharsterbrug gekregen. Op de hoek van de Hollandiastraat en de Schoolstraat, bij de tenniskantine, is de steen, met doorsnede van honderdtachtig centimeter.

Plaatselijke ondernemer Hein Lolkema heeft met een zeer grote shovel de steen van de bouwplaats naar het centrum vervoerd en op de fundering geplaatst. Voor de onthulling, die vrijdagmiddag plaatsvond, is Lolkema door Plaatselijk Belang Scharsterbrug opnieuw uitgenodigd om met de shovel een barricade van de gedenkplaat te tillen.

De enorme steen krijgt Hollandiastien als naam. De inwoners van Scharsterbrug mochten suggesties insturen, waarvan de mooiste is uitgekozen. Die is op een gedenkplaat gegraveerd en werd vrijdag onthuld.

Naast deze grote zwerfkei kwamen er bij de werkzaamheden nog meer stenen naar boven. ,,Die hebben maandenlang bij de inrit van het bouwterrein gelegen en schreeuwden om aandacht”, vindt plaatselijk belangvoorzitter Wilco Kuipers. Hij is tevens zwerfkeiverzamelaar. ,,Ik kon er voorbij komen zonder er even stil te staan. Ik had ze graag bij mijn verzameling gevoegd, zeker die reuzensteen. Echter, de opdrachtgevers van het project Knooppunt konden hier niet mee instemmen.”

Een prominent plekje in vindplaats Scharsterbrug kon wel instemming krijgen. ,,Enige voorwaarde was dat we zelf het vervoer zouden regelen. Het gewicht van de steen wordt op ongeveer drie ton geschat.” Rond de zwerfkei zijn enkele honderden narcisbollen geplant in een patroon. ,,Omdat het eerst een zachte winter was, hadden we verwacht dat ze begin maart al op zouden komen. In Joure waren enkele weken geleden al veel narcissen te zien. Dit is hier helaas nog niet het geval.”

(foto's De Zakenman)

020318 zwerkei scharsterbrug 7

020318 zwerkei scharsterbrug 1

 

 

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!