Menu

zoeken

180202 Blikjes zwerfafval Langwarderdyk LangweerLANGWEER - Het blijft een mysterie wie de blikjes op de takken langs de Langwarderdyk in Langweer heeft geplaatst. Het opvallende beeld vormt een stil protest tegen zwerfafval. Ook Wiep van Ruiten uit Langweer blijft geheimzinnig. Zelf is ze er niet verantwoordelijk voor, maar het onderstreept wel haar doel om de bewustwording rond zwerfvuil te vergroten. In het dorpsblad riep ze Langweerders op om de omgeving schoon te houden. Inmiddels hebben acht sympathisanten zich bj haar aangesloten. Zij vormen het schoonmaakploegje 'Opgeruimd staat netjes'.

,,Uiteindelijk is het niet de bedoeling dat wij de rotzooi van een ander op gaan ruimen. Door de bewustwording hopen we dat de mensen wakker worden en dat zelf gaan doen", legt Van Ruiten uit. Zij stoort zich aan de blikjes, papiertjes en verpakkingen die pardoes de natuur in worden gegooid. Na een vakantie in Suriname is zij zich in de problematiek van het zwerfafval gaan verdiepen. ,,Ik ben me daar echt kapot geschrokken. Wat er allemaal wel niet in de Surinamerivier drijft... Wat gebeurt er met die plasticsoep? Ik interesseer me sindsdien in de materie en oplossingen als statiegeld, maar het mooiste is dat het besef groeit. Ruim je eigen rotzooi op." 

Volgens Van Ruiten is het probleem in Langweer en omgeving niet enorm groot. ,,Maar er ligt wel van alles. Dat ben ik op gaan ruimen. Leuke anekdote is dat een oud-leerling aan de ouders vroeg of 'Juf Wiep' een taakstraf had gekregen", lacht ze. ,,Daarom heb ik een stukje in de dorpskrant gezet en gevraagd of er Langweerders me willen helpen. Inmiddels houden we met acht mensen het dorp en en omgeving schoon. Ook word ik regelmatig aangesproken. Er wordt dus over nagedacht, er is iets in beweging gezet."

180202 Blikjes zwerfafval Langwarderdyk Langweer 2Van Ruiten wil uiteindelijk met gastlessen op basisschool 't Swannestee uitleg geven over wat zwerfafval is en hoe schadelijk dit voor natuur en milieu is. ,,Ik wil niet een bepaalde groep beschuldigen en daar met het verwijtende vingertje naar wijzen. Door op de basisschool uitleg te geven, hoop ik dat deze kinderen als zij straks wat ouder zijn en op 'it fytske' naar de grote school in Joure gaan, hun rotzooi niet zomaar weggooien, maar er een prullenbak of container voor zoeken. Ook zou ik de school grijpers willen aanbieden, zodat de leerlingen hun directe omgeving schoonhouden." 

Schoonmaakploeg 'Opgeruimd staat netjes' moet een eerste aanzet zijn. ,,Maar nogmaals, het is uiteindelijk niet de bedoeling dat we de rotzooi voor een ander opruimen." Het stille protest met de blikjes op de takken langs de Langwarderdyk is een ludieke actie, in het verlengde van het doel. Van Ruiten lacht. ,,Wie er voor verantwoordelijk is, blijft een mysterie, maar het is wel een steuntje in de rug om de bewustwording te vergroten."

(Foto's: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!