Menu

zoeken

180117 Cees van EysingaOUDEMIRDUM – Jonkheer Cees van Eysinga uit Sint Nicolaasga is in de nacht van dinsdag op woensdag overleden. De landheer en oud-kamerheer van de koningin is 94 jaar geworden. De laatste jaren woonde hij in de particuliere ouderenzorgvoorziening Bos en Meerzicht in Oudemirdum.

Van Eysinga woonde samen met zijn vrouw Maria van Harinxma thoe Slooten lange tijd in landhuis Boschoord ofwel Eysingastate. Zij overleed drie jaar geleden. Na zijn theologie-studie in Leiden trad hij in 1951 in het huwelijk met zijn geliefde. Ze kregen vijf kinderen, van wie zoon Tjalling in Sint Nicolaasga woont.

Cees van Eysinga – geboren en getogen in Leiden – was 23 jaar kamerheer van koningin Juliana en later van haar opvolgster Beatrix. Daarnaast was hij actief als Nederlands Hervormde dominee. Als predikant was hij op veel plekken in Friesland actief, waaronder in Langweer.

De jonkheer uit Sint Nicolaasga bekleedde in zijn werkzame leven een groot aantal bestuursfuncties. Hij was onder andere voorzitter van YMCA Nederland en het Friesch Paardenstamboek, bestuurslid van de vereniging Het Friesch Grondbezit (HFG), voorman van de Nederlandse Kastelenstichting en oprichter van de stichtingen ‘Alde Fryske Tsjerken’ en ‘Behoud Kerkelijke Gebouwen’.

Grote hobby van Van Eysinga waren de paarden. Hij adopteerde als het ware de Friese vierspan. Hij verzorgde samen met zijn dochter de wedstrijdpaarden en trainde de dieren regelmatig door met een platte wagen beladen met beton de Vegilinbossen in te trekken. Professioneel koetsier Leo Kraaijenbrink nam met de vierspan aan internationale wedstrijden deel, wat een enorme promotie van het Friese paardenras betekende.

Van Eysinga draaide zijn hand ook niet op voor een stukje acteerwerk. In 1945 kroop hij samen met de Sint Nykster dominee Israël in de rol van Neptunus en Neptunia. Dit was onderdeel van een soort ‘ontgroening’ van een meisjeskamp, waar hij zijn vrouw Maria van Harinxma thoe Slooten ontmoette. De ontmoeting mondde uit in de liefdesrelatie, vertelde het echtpaar in 2005 aan dorpsblad De Zakenman. In 2009 werd de jonkheer nog gestrikt voor het toneelstuk van de jubilerende muziekvereniging Harmonie uit Sint Nyk. Hij vertolkte de rol van butler van een adellijke familie en dat trok zelfs de aandacht van het Algemeen Dagblad.

(Archieffoto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!