Menu

Scharsterbrug HollandiastraatSCHARSTERBRUG - De storingen aan de brug in Scharsterbrug, die vorige week donderdag en vrijdag voor het verkeer voor oponthoud zorgden, hebben beide een andere oorzaak. Dat stelt Provincie Fryslân, die het betreurt dat er in korte tijd tweemaal een euvel was waardoor de slagbomen naar beneden gingen. 

Twee van de vier slagbomen gingen op donderdag enige dicht, zonder dat er een boot aan kwam. Het verkeer op de Hollandiastraat kon via de andere rijhelft de slagboom passeren. Een dag later was het opnieuw raak. Toen gingen alle slagbomen dicht. Dit baarde mensen zorgen voor de toekomst met het oog op eventuele hulpdiensten, die in geval van calamiteiten. Op social media wordt in relatie tot de storing meerdere malen de vraag gesteld of het op afstand bestuurbaar maken van de brug wel zo'n goed idee is.

De storingen moeten volgens de provincie echter als incidenten worden gezien en staan ook los van elkaar. ,,De eerste storing kwam door het omwaaien van de tijdelijke bouwstroomkast waardoor de stroom voor een deel van de brug uitviel. Hierdoor kwam de brug in de storing-stand te staan", legt woordvoerder Gerrit Hofstra van de provincie uit, ,,Door het slopen van het oude bedieningshuisje en de nieuwbouw van het nieuwe huisje moest de stroomvoorziening tijdelijk in een zogenoemde bouwstroomkast naast de brug worden geplaatst. Binnenkort zal de stroomaansluiting door Liander definitief in het nieuwe huisje worden aangelegd en kan deze storing niet meer optreden."

,,De andere storing ontstond doordat een sensor, die aangeeft of het beweegbare gedeelte van de burg geheel gesloten is, een foutmelding gaf. Als gevolg daarvan weet de brugbesturing niet of het brugdek op zijn plek ligt en gaan de slagbomen als beveiliging niet omhoog. Een dergelijke beveiliging zit op alle moderne bruggen, ongeacht of deze lokaal of van afstand bediend worden. Deze storing is verholpen door het vervangen van de sensor."

Hofstra gaat er vanuit dat door de maatregelen er zich geen nieuwe storingen zullen voordoen. 

(Archieffoto: De Zakenman)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!