Menu

zoeken

091217 skarmouneSCHARSTERBRUG - De Skarrenmoune in Scharsterbrug is zaterdagochtend na een ingrijpende restauratie officieel in gebruik genomen. Burgemeester Fred Veenstra had de eer om de openingshandeling te verrichten.



De afgelopen jaren zijn er diverse restauratiewerkzaamheden aan de molen verricht. Door het aanpakken van de schroef en de schroefbak is de poldermolen weer maalvaardig geworden. Ook de kop is vernieuwd en van een nieuw rietdek voorzien. Het grootste gedeelte van de werkzaamheden werd in 2015 afgerond.

Samen met molenmaker Johannes Kooistra is dit jaar is de laatste hand aan het restauratietraject gelegd. Samen met de vrijwilligers zijn er onder andere nieuwe fokken opgehangen. Die zijn gemaakt naar voorbeeld van het originele onderzoeksrapport van de bekende moleningenieur P.L. Fauël. Eind juli kon er met vier nieuwe fokken worden gedraaid. Daarnaast is er een kruipaal vervangen, de laatste boutjes zijn in de fokwieken gedraaid en het bovenijzer van de koningsspil is vastgezet.

De Skarrenmoune is eigendom van Stichting Penninga's Molen. Omdat ook de Jouster molen een grondige restauratie heeft ondergaan, is besloten om de openingshandeling te combineren. Burgemeester Veenstra was eerst in Scharsterbrug, om vervolgens een uurtje later naar de Penninga's Molen te rijden. De plechtigheden werden muzikaal omlijst door het koor Brûzenije.  

 (foto's: De Zakenman)

Lees ook: Molen krijgt cosmetische ingreep

https://www.desintnykster.nl/nieuws/706-cosmetische-ingreep-skarrenmoune

091217 skarmoune 1

091217 skarmoune 2

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!