Menu

zoeken

11062255 EikenprocessierupsLEGEMEER - Nog niet eerder zijn er in de gemeente De Fryske Marren zoveel nesten van de eikenprocessierups aangetroffen als dit jaar. Met name in de bomen langs de Legemeerstersingel en de Langwarderdyk is de jeukrups in grote getale aanwezig. 

Volgens een inventarisatie van de gemeente De Fryske Marren zijn er op dit moment 697 nesten van de eikenprocessierups aangetroffen. Deze week is een gespecialiseerd bedrijf begonnen met het verwijderen.

Het aantal nesten ligt veel hoger in vergelijking met voorgaande jaren. Volgens woordvoerder Tamara Abma van de gemeente is de verklaring meerledig. ,,Er zijn ook veel eiken die geen eigendom van DFM zijn en niet worden gecontroleerd. Hier kunnen haarden ontstaan, waardoor de populatie zich ongestoord kan uitbreiden." Ook het weer is van invloed. ,,Met extreme hitte worden er grondnesten gevormd, welke erg lastig te vinden zijn." De explosie van jeukrupsen werd al voorspeld door Hellingman Biocontrole. Dat onderzoeks- en adviesbureau is gespecialiseerd in biologische plaagbestrijding. ,,Zij doet voor de meeste Noordelijke gemeentes, provincies en landschappen de monitoring. Hier krijgen we jaarlijks een rapportage van."

Het gebied rond Sint Nicolaasga en Langweer bleek vorig jaar al één van de toplocaties te zijn in De Fryske Marren als het gaat om nesten van de eikenprocessierups. Dat is dit jaar niet anders. ,,Vooral de Legemeerstersingel en Langwarderdyk", aldus Abma.

Ook in de omgeving van Rotstergaast zijn weer veel nesten aangetroffen. Een aantal jaren geleden werden daar voor het eerst nesten van de jeukrups van de toenmalige gemeente Skarsterlân aangetroffen. Inmiddels weet de buitendienst van de gemeente niet anders dan dat rond de zomer ook de problematiek met de eikenprocessierups de kop op steekt. Met het verbeteren van de leefomgeving van natuurlijke vijanden als de koolmees wordt al enige tijd geprobeerd om de problemen te minimaliseren.

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen zorgen voor huidirritaties, zwellingen en ontstekingen. 

(Foto: Noordoost.nl)

Lees ook: Eikenprocessierups in Legemeer



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!