Menu

zoeken

170701 Heropening kerk Langweer.jpg

LANGWEER - Twee bijzondere handelingen gaven de officiële heropening van de gerestaureerde kerk in Langweer een bijzonder tintje. Na twee eeuwen is het bijzondere paneel van de familie Hettinga in het godshuis teruggekeerd. Bovendien is de eeuwenoude sleutel van de zijdeur naar de kerktoren aan kerkrentmeester Piet Boer overhandigd.

De bijzondere versierselen zijn door Yteke Hettinga, die afstamt via de vrouwelijke lijn van de familie, onthuld. Het houtsnijwerk van de oude familie van Hettinga is eind achttiende eeuw, in de patriottentijd, verwijderd. Het paneel komt overeen met die van andere families die in de kerk hangen. De Hettinga Stichting, met als voorzitter Yteke Hettinga, heeft het bijzonder houtsnijwerk teruggekocht. Haar wens is dat het familiepaneel eerst in bruikleen en later voor vast in de kerk komt te hangen. De protestantse gemeente van Langweer is daar zeer opgetogen over en vond de terugkeer voldoende aanleiding om bij stil te staan tijdens de heropening van het kerkgebouw.

Tijdens de heringebruikname is ook stil gestaan bij de overhandiging van de oude sleutel van de kerktoren. De grote sleutel was jarenlang in bezit van de heer Wouter Bles uit Heerenveen. Hij is in Langweer opgegroeid en woonde tegenover de kerk in de boerderij. In zijn jeugdjaren kreeg hij de opdracht om de klok dagelijks te luiden en met begrafenissen.

Naast de officiële momenten was er voor belangstellingen zaterdag ook gelegenheid om het resultaat van al het werk, dat de afgelopen maanden in de kerk is verzet, te aanschouwen. Van deze mogelijkheid werd veel gebruik gemaakt. De restauratiewerkzaamheden hebben zich voornamelijk gericht op het stabiliseren van de verzakkingen van de vloer, door veeniklinking. 

Lees ook: Achtergrond: Stabilisatie van verzakking kerk

(Foto's: De Zakenman)

170701 Heropening kerk Langweer bord.jpg

170701 Heropening kerk Langweer kerkbanken.jpg

170701 Heropening kerk Langweer kerkpad



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!