Menu

zoeken

270517 huisterheide kruispunt 4SINT NICOLAASGA – De T-splitsing Langwarderdyk-Huisterheide in Sint Nicolaasga gaat eindelijk op de schop. Al een aantal jaren pleiten de betrokken dorpen voor een aanpak. De investering van twee ton, bovenop een subsidie van twee ton, staat nu op de Kadernota van gemeente De Fryske Marren.

Honorering van de investering betekent dat er de aanpak in 2018 kan plaatsvinden. De gemeenteraad moet dan in juli wel instemmen met de lijst van investeringen, die het college van burgemeester en wethouders voorstelt.

Aanleiding voor de aanpak is de verkeersveiligheid rondom de driesprong. Volgens de gemeente zijn er tussen 2010 en 2016 op en nabij dit punt drie ongevallen geregistreerd, waarvan twee met één of meerdere slachtoffers. Ook hebben weggebruikers meerdere malen melding gedaan van een onveilige situatie. Het verkeer op de Langwarderdyk heeft weinig zicht op de kruisend voertuigen vanuit Sint Nicolaasga. Bestuurders moeten relatief ver de hoofdrijbaan oprijden, om voldoende zicht op de situatie te krijgen.

Volgens de gemeente is in 2009 al een plan gemaakt voor de inrichting, die veilig en ook historisch verantwoord is. De oplossing wordt gezocht in Shared Space, een concept dat normaal, sociaal gedrag bij verkeersdeelnemers stimuleert. Er moet voldoende aandacht zijn voor het fietsverkeer en de landschappelijke structuur versterken.

Ook de bushalte is een belangrijk onderdeel. De locatie is serieus in beeld als zogenoemde ‘OV-plus halte’. Zo’n plek wordt voorzien van één of meer extra voorzieningen zoals fietskluizen, park&ride plekken, veilige oversteekvoorzieningen of verlichting. De aanpak betekent wel dat er een deel van de wandelpaden in het bos ter hoogte van de splitsing moeten worden veranderd.

De totale investering van vier ton wordt voor de helft door de gemeente gedragen. Voor de andere helft wordt een beroep gedaan op de Gebiedsagenda van het rijk en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). 

(Foto: de Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!