Menu

zoeken

170330 Vloer kerk Langweer grafzerkenLANGWEER - De vondst van verpulverd asbest heeft de restauratie van de kerk in Langweer flink vertraagd. Het werk is een flink aantal weken stilgelegd, zodat er een sanering kon plaatsvinden. Na de vondst in december werd er later in proces opnieuw asbest aangetroffen. Inmiddels is het werk weer in volle gang en is het beton voor de nieuwe vloer woensdag gestort.

De restauratie is een ingrijpende operatie. Met uitzondering van het orgel en de preekstoel is alles uit de kerk verwijderd. De zerken en plavuizen zijn uit het middenpad verwijderd. Vervolgens is al het oude beton weggehaald, zodat het oorspronkelijke zandbed vrij kwam te liggen. Een dikke week geleden is de oude fundering blootgelegd voor archeologisch onderzoek. Na het storten van het schuimbeton komen er verwarmingskokers en wordt er een nieuwe houten vloer gelegd. De zerken en plavuizen worden in het gestabiliseerde zandbed gelegd.

De werkzaamheden zijn nodig omdat de oude vloer verzakte. De protestantse gemeente in Langweer sluit overigens ook voor de toekomst niet uit. Er is namelijk niet toegestaan om onder de nieuwe vloer funderingspalen aan te brengen. Wel is er gekozen voor een constructie die eventueel eenvoudig te verwijderen is.

Het project wordt uitgevoerd door Vallinga en De Jong Restaureren en Bouwen uit Bolsward. De bekostiging is mede dankzij de financiële steun van fondsen en overheden mogelijk. Een kleine twee jaar geleden werd de toren van de kerk al aangepakt.

Lees ook: 
Provinciegeld kerk Langweer
Kerktoren Langweer aangepakt

(Foto's: De Zakenman)

170330 Vloer kerk Langweer beton
170330 Vloer kerk Langweer grafzerken variant
170330 Nieuwe vloer Langweer



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!