Menu

zoeken

040516sint nykSINT NICOLAASGA - Gemeente De Fryske Marren verhoogt de bijdrage voor het organiseren van een 4 mei-herdenking van 2500 naar 4000 euro. In totaal zijn er nu negentien herdenkingen en bloemleggingen in april en mei. In lustrumjaren zijn dat er 23. Op 4 mei worden er in het werkgebied van DeSintNykster.nl herdenkingen in Ouwsterhaule, Scharsterbrug en Sint Nicolaasga georganiseerd.

In overleg met de lokale comités zijn er sinds 2015 concrete afspraken gemaakt. De organisatie en regie van een herdenking is in handen van het comité, de rol van de gemeente is ondersteunend. Dit werkt volgens De Fryske Marren goed. Uitgangspunt bij het budget een zorgvuldige verdeling naar grootte en opzet van de herdenking. Bovendien moesten de lokale comité eerst kijken naar plaatselijke mogelijkheden, zoals ondersteuning door ondernemers en samenwerking met verenigingen, kerken en scholen. 

Dit blijkt echter niet goed te werken. Het blijkt namelijk lastig te zijn om voor de organisatie ondersteuning uit de omgeving te krijgen. Bovendien vindt de gemeente dat er geen onderscheid moet worden gemaakt. 'De ene herdenking heeft niet meer recht dan de ander. We vinden alle lokale herdenkingen even waardevol', schrijft het college van burgemeester en wethouders in haar motivatie. 

Met het ruimere bedrag hoopt de gemeente ook vernieuwing en voorlichting te stimuleren. Er blijkt namelijk ook een groeiende belangstelling vanuit de comités om de jeugd bij de herdenkingen te betrekken.

(Archieffoto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!