Menu

zoeken

23022017 loods westendSINT NICOLAASGA - Gemeente De Fryske Marren wil niet meewerken aan de realisatie van een nieuwe loods op de plek van een oude ligboxenstal aan het Westend in Sint Nicolaasga. Agrarische groothandel Jonkman Sint Nicolaasga BV wil de locatie graag gebruiken voor de opslag van goederen.

Met de betrokken melkveehouder is in 2012 een grondruilovereenkomst getekend. Het agrarisch bedrijf is verplaatst om de uitbreiding van bedrijventerrein Slotmolen mogelijk te maken. In de overeenkomst staat dat de ligboxenstal wordt afgebroken en de mestkelder buiten werking wordt gesteld. Dit zou in principe binnen een jaar na oplevering van de nieuwbouw plaatsvinden, maar het blijkt dat de sloop wel privaat-, maar niet publiekrechtelijk afdwingbaar is. De eigenaar heeft op grond daarvan een ruimere termijn dan in de overeenkomst is afgesproken.

De melkveehouder is op zoek naar een goede invulling. In 2015 wees de gemeente nog een verzoek af om een tweede woonwerklocatie te realiseren in ruil voor de te slopen ligboxenstal. Ook nu wil De Fryske Marren niet meewerken aan een alternatief. Volgens het college van burgemeester en wethouders is de komst van een loods op die plek in strijd met het geldende bestemmingsplan, is de nieuwbouw uit landschappelijk oogpunt onwenselijk, zou het wegprofiel van het Westend niet geschikt zijn en de omvang van de locatie te klein.

In haar motivering bij het besluit schrijft het college bovendien dat 'er bewust voor is gekozen om de ligboxenstal weg te bestemmen om zo een verbetering van het bebouwingsbeeld langs het Westend te bereiken.' Het verzoek van de Jonkman Sint Nicolaasga BV wordt daarom afgewezen. 'Indien verzoeker ruimte ten behoeve van opslag buiten het eigen bedrijfsperceel wenst, kan men beter een locatie op het bedrijventerrein Slotmolen zelf zoeken. De uitbreiding is hiervoor bedoeld', adviseert het college.

(Foto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!