Menu

zoeken

020117 Wilhelminaoord verbodsbordNatuurorganisatie It Fryske Gea gaat controleren op loslopende honden in het bos bij Wilhelminaoord in Sint Nicolaasga.

De dieren verstoren de aanwezige reeën, dassen, hazen en broedvogels. In voorkomende gevallen kunnen hondeneigenaren een proces-verbaal krijgen.

Aanleiding voor de controles zijn klachten van bezoekers van het bos. Een van hen zag een hond een vossenhol uitgraven. In het bos bevindt zich ook een burcht met dassen, die een beschermde diersoort zijn. ,,Honden horen in een natuurgebied aan de lijn. Natuurlijk vanwege de aanwezige dassen, maar ook vanwege de beleving door andere bezoekers.'', reageert It Fryske Gea.

Het natuurgebied bij Wilhelminaoord is vrij toegankelijk voor wandelaars. Bezoekers moeten zich aan regels houden. Ze mogen niet buiten de paden en wegen, honden moeten aangelijnd zijn, terwijl het bos tussen zonsopkomst en zonsondergang gesloten is. Ruiters te paard, bromfietsers en automobilisten zijn eveneens niet welkom.

It Fryske Gea, dat het bos bij Wilhelminaoord in 1986 aankocht, kan zijn buitengewone opsporingsambtenaren verbaliserend laten optreden. Jonkheer Van Beyma, destijds burgemeester van Lemsterland, legde het bos in 1845 als wandelbos aangelegd. Bijna vijftig jaar later – in1903 – liet freule Van Eijsinga het buiten ‘Wilhelminaoord’ bouwen. Het fraaie buiten werd eerder als sanatorium, rusthuis en opvangcentrum gebruikt en tot voor kort als herstelcentrum door de GGZ Friesland.

170127 WIlhelminaoord toegangsbord

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto's: Wietske Zonderland



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!