Menu

zoeken

21012017 tunnel hollandiastraat 2SCHARSTERBRUG – Met een speciale low coffee ("lage koffie") voor belangstellenden is zaterdagochtend stilgestaan bij het bereiken van het diepste punt, bij de werkzaamheden aan de Hollandiatunnel in de weg tussen Joure en Scharsterbrug. Het diepste punt is twaalf meter.

,,Afhankelijk van het weer brengen we straks eerst folie in de tunnelbak aan. Deze werkzaamheden zullen ongeveer vier weken duren”, legt woordvoerder Marita van Opstal van projectbureau Knooppunt Joure. Op de folie wordt een laag zand aangebracht. ,,Aansluitend worden de waterberging, pompschacht en voorzetwanden geplaatst.”

Na de voorzetwanden wordt gestart met de gewapende grond en de landhoofden. ,,Eind juni, begin juli hopen we de liggers aan te brengen. Daarop komt de rijksweg te liggen. Medio september moet het gehele kunstwerk gereed zijn, zowel bovenlangs, de A7, als er onderdoor, de Hollandiastraat.”

Net als de huidige tunnel, krijgen fietsers en voetgangers een aparte rijbaan. Ten opzichte van de weg is het fietspad verhoogd. De snelheid wordt naar 60 kilometer per uur verlaagd. Volgens Van Opstal is er een betere inpassing in het landschap door groene taluds. Het stijgings- en dalingspercentage in de tunnel is 2,5 procent en voor auto's 7 procent.

De oude tunnel wordt gesloopt, als de werkzaamheden zijn afgerond.  

(Foto's De Zakenman)

Veel mensen kwamen zaterdagmorgen een kijkje nemen in de bouwput.  Veel belangstelling was er voor de grote steen uit de ijstijd, die tijdens de graafwerkzaamheden is gevonden.

21012017 tunnel hollandiastraat 1

 

21012017 tunnel hollandiastraat 5

 

21012017 tunnel hollandiastraat 3

21012017 tunnel hollandiastraat 4



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!