Menu

zoeken

11011651 papiercontainerAmbtenaren van de gemeente De Fryske Marren halen de eerstvolgende keer zelf het oud papier in Sint Nicolaasga en omliggende dorpen op.

Na een uitgebreide discussie zijn de drie scholen daar deze maand abrupt mee gestopt. ,,De gemeente krijgt er nog een hele kluif aan, want wij klaarden de klus elke maand met 23 vrijwilligers, die langs negen routes in totaal zes containers vol ophaalden'', aldus Sjors de Wolff van de stichting Sjak, waarin de scholen De Beuk, De Paedwizer en It Klimmerblêd samenwerken.

De gemeente komt dit jaar op dezelfde data in actie als de stichting Sjak eerder aankondigde. Op woensdag 8 januari 2017 gebeurt dat voor het eerst. Tijdens een overleg met Sjak-bestuursleden donderdagmiddag vertelde wethouder Johannes van der Pal van De Fryske Marren de klus ,,met eigen mensen'' te willen klaren. Inwoners krijgen later een container, die langs de weg gezet kan worden. Gemeentelijke kraakperswagen legen ze dan.

De Sint Nykster scholen stoppen met het ophalen van oud papier, omdat onzekerheid bestaat over het uitbetalen van de garantieprijzen. In de schriftelijke communicatie met de gemeente staat dat de garantieprijzen per 1 augustus 2017 vervallen, terwijl de gemeente in de gesprekken vertelt dat ze tot 2020 gelden. ,,Daarover krijgen we geen zekerheid. We hebben er in het verleden wel geld op toegelegd, maar dank zij die garantieprijzen leverde het oud papier toch wat op''. Ook het verzekeren van de vrijwilligers is een heikel punt.

Aanvankelijk zou de gemeente een afbouwregeling voor de drie scholen in Sint Nicolaasga instellen, maar die is ook van de baan, aldus de Wolff. De gemeente zou dan met het ophalen van papier in kliko's starten, terwijl de scholen of verenigingen dat ook doen. Een uitsterfconstructie zou ervoor moeten zorgen dat de gemeente uiteindelijk alle oud papier ophaalt.

,,We hebben onze agrumenten over en weer uitgewisseld, maar als stichting Sjak blijven we bij ons standpunt'', aldus De Wolff.

Lees ook:

Gemeente gaat papier in Sint Nicolaasga zelf inzamelen

(Foto: Noordoost.nl)

 

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!