Menu

zoeken

03052365 grafsteen begraafplaatsSINT NICOLAASGA – Begraven op eigen grond mag niet in de gemeente De Fryske Marren. Dat is het uitgangspunt van het college van burgemeester en wethouders. De gemeente heeft twee concrete aanvragen gekregen, waaronder één op de Heide in Sint Nicolaasga.

De binding met de locatie en omdat de boerderij al heel lang in bezit is van de familie, zijn voor de Sint Nykster aanleiding om een aanvraag te doen om te kunnen begraven op eigen grond. De wet staat deze vrijheid toe, maar de gemeente moet aanvragen in behandeling nemen. Met het beoogde beleid, waar naar verwachting een meerderheid in de raad voorstander van is, worden dergelijke particuliere begraafplaatsen niet toegestaan.

Burgemeester Fred Veenstra heeft dinsdagavond tijdens de commissie samenlevingszaken verklaard dat er in de gemeente voldoende mogelijkheden zijn om te begraven. Hij lichtte een van de andere motivaties nog specifiek nog toe. ,,Een locatie kan voldoen aan alle criteria, maar als blijkt dat de grondwaterstand na het overlijden te hoog is, dan kan het alsnog niet. Daar zadel je dan de nabestaanden mee op.” Voormalig gemeente Skarsterlân heeft hier specifiek ervaring mee, na een een aanvraag in 2004. Het aangewezen graf kon na overlijden niet in gebruik worden genomen vanwege de hoge waterstand.

De twee concrete aanvragen voor particuliere begraafplaatsen, waaronder die op de Heide, liggen overigens al jaren in de lade van de gemeente. De gemeenteraad was daar verbolgen over. ,,Feit dat het stuk nu voor ligt, komt niet door de actieve en voortvarende houding van de gemeente, maar door de vasthoudendheid van de aanvragen”, vond ChristenUnie-woordvoerder Geert Broek, ,,Er is sprake van een zeer trage gang van zaken. De excuses zijn dan zeer mager en zwak.”

De burgemeester erkende dat het proces geen schoonheidsprijs verdient. ,,De verzoeken stonden geboekt als afgehandeld. Na de herindeling kon niemand vermoeden dat ze nog openstonden. Dankzij het reclameren van de betrokkenen zijn de aanvragen boven water gekomen. Sindsdien is er wel contact geweest en zijn er wat mij betreft ook voldoende excuses gemaakt”, vertelde Veenstra, ,,Heel gek, stom en onnozel dat het zo gegaan is. Geen toonbeeld van hoe het moet, maar zoiets kan gebeuren en kun je niet uitsluiten. Gelukkig is het voor de betrokkenen geen probleem. Zij wachten nu op het besluit van de raad.”

(Archieffoto: Noordoost.nl)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!