Menu

zoeken

311216 carbidschieten 1SINT NICOLAASGA - Er zijn geen klachten bij de gemeente binnen gekomen over zwaar vuurwerk of het carbidschieten op Oudjaarsdag. Wel heeft één Sint Nykster een verzoek gedaan om voor de aankomende jaarwisselingen het carbid schieten in zijn dorp naar een andere locatie te verplaatsen. Op het online Meldpunt Vuurwerkoverlast zijn wél twaalf meldingen met betrekking tot Sint Nicolaasga gedaan. Onduidelijk is in deze gevallen waar precies en op welk moment er overlast is ervaren.

Burgemeester Fred Veenstra heeft op Oudjaarsdag een ronde gemaakt langs de verschillende plekken waar carbid schieten één keer per jaar wordt gedoogd. Team Handhaving van de gemeente deed hetzelfde en ziet, ondanks dat er geen klachten zijn geweest, wel een tendens ontstaan waarin de grenzen steeds meer wordt opgezocht. Dat geldt ook voor Sint Nyk, waar met grote 'kanonnen' weer luide knallen werden geproduceerd. ,,Maar dat men grenzen opzoekt met het carbidschieten kan niet alleen de Sint Nyksters worden verweten, als hier al sprake van is geweest. Dit zie je op veel meer plaatsen gebeuren", laat René Krist van het cluster Toezicht en Handhaving van gemeente De Fryske Marren weten.

Over het Nieuwjaarsfeest in Sint Nicolaasga, dat dit jaar voor het eerst in het Wapen van Friesland werd gehouden, is de gemeente erg tevreden. Ook de organisatie heeft het volgens Krist als geslaagd ervaren. ,,Het is op één moment even te druk geweest omdat er een aantal mensen tegelijk naar binnen wilde. Iedereen kon uiteindelijk binnen terecht en er zijn door het wachten verder geen problemen voor de deur ontstaan." Bij de avond waren twee beveiligers aanwezig. 

(Foto: De Zakenman)

Lees ook: Knallend naar 2017



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!