Menu

zoeken

170106 Vuurwerkschade jaarwisselingSINT NICOLAASGA / LANGWEER - Putten, verkeersborden en met name straatkolken overheersen op de schadelijst van de gemeente De Fryske Marren na de jaarwisseling. Totale kostenpost van Oud en Nieuw is 55.000 euro. Opvallend is de schade aan dertig vierkante meter bestrating van het parkeerterrein bij de brandweerkazerne in Langweer. Het herstel kost de gemeente zo'n 1.350 euro.

De schade in de gemeente is vooral veroorzaakt door vuurwerk. Het bedrag ligt na een eerste inventarisatie hoger in vergelijking met vorig jaar en gaat naar alle waarschijnlijk nog oplopen. Bijna de helft daarvan zijn vernielde straatkolken, waar zwaar vuurwerk is ingegooid. Het herstel van de 94 kapotte putten kost ongeveer 24.000 euro om te herstellen. De rest van de schade komt vooral van opgeblazen verkeersborden, straatnaamborden en komborden.

Als we meer inzoomen op de dorpen in onze omgeving dat valt de schade - los van de straatkolken, het opruimen van rommel en het preventief verwijderen van afvalbakken - relatief gezien mee. Langweer kent het hoogste schadebedrag met 1535 euro. Dit komt vooral door de vernielde bestrating op het parkeerterrein van de brandweerkazerne. Daarnaast sneuvelde er een verkeersbord.

In Sint Nicolaasga werden een verkeersbord, onderbord en een afvalbak opgeblazen. Schade: 555 euro. Twee verkeersborden brengen het bedrag in Tjerkgaast op 420 euro. In Ouwsterhaule en Boornzwaag sneuvelden tijdens Oud en Nieuw een kombord, die per stuk 335 euro kosten.  

Deze maand worden in de gemeente de ruim tweehonderd schades, die feitelijk voor rekening van de samenleving komen, zoveel mogelijk hersteld. 

Lees ook: Jaarwisseling kent rustig verloop

(Foto's: De Zakenman)

170106 Vuurwerkschade jaarwisseling pijl



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!