Menu

zoeken

16121952 Muizenschade palen Harry KramerKOUFURDERRIGE - Melkveehouder Harry Kramer uit Koufurderrige heeft zo'n vijftig rondhouten palen op zestig hectare van zijn grasland geplaatst. Ze zijn bedoeld voor roofvogels, die meehelpen om de muizenpopulatie op zijn percelen in toom te houden.

De eerste schade door muizen heeft Kramer alweer vastgesteld. De muizenplaag van de afgelopen twee jaar bezorgde Kramer zo'n 75.000 euro schade. Niet alleen maatregelen zoals het onder water zetten van het grasland om de muizen te verdrinken, maar ook de sterk verminderde opbrengsten van gras zaten bij die kosten in. De veehouder was genoodzaakt om onder andere zo'n achthonderd ton mais aankopen.

,,We hadden de palen er in twee uurtjes in. Met de voorlader druk je ze er zo een eindje in'', vertelt Kramer, die in elk geval al een buizerd regelmatig op de paal ziet zitten. ,,Ik hoop dat er meer roofvogels komen. Elke muis betekent minder jongen.''

Een vrouwtjesmuis kan vijf tot tien keer per jaar jongen werpen met drie tot twaalf jongen per nest. In de herfst van 2014 en voorjaar van 2015 resulteerde dat in miljoenschades voor veehouders in heel Nederland.

(Foto: Noordoost.nl)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!