Menu

zoeken

161215 Ontmanteling windmolens spannenburgSPANNENBURG - De zes windturbines aan het Prinses Margrietkanaal in Spannenburg ruimen het veld. De vijftien jaar oude molens worden ontmanteld. Het is nog onduidelijk of er op de plek nieuwe exemplaren voor terug komen. 

,,De onderhoudskosten en risico’s worden hoger", verklaart woordvoerder Sebastien Kraaijeveld van Vitens. Het waterbedrijf is eigenaar van de grond. Die wordt gepacht door Green Energy Services uit Franeker. Het bedrijf heeft de windturbines gekocht na de splitsing van NuonWater en Nuon Energie.

De oplopende kosten en risico's zijn factoren die volgens Kraaijeveld voor alle partijen onwenselijk zijn. De turbines krijgen echter een tweede leven. Dergelijke windmolens zijn namelijk erg gewild. Een partij uit Denemarken toonde interesse om de zes exemplaren uit Spannenburg op te knappen en elders te plaatsen.

161215 Ontmanteling windmolens spannenburg mastVitens en Green Energy Services willen de windmolens graag vervangen. Het waterbedrijf ziet dit als een kans om energie in te kopen voor haar productielocatie. ,,Dit type wordt niet meer geplaatst. De huidige windmolens zijn veelal groter en effectiever. We hebben drie jaar geleden een plan ingediend bij de provincie om de zes windmolens te vervangen voor vier nieuwe. Dit initiatief werd gecoördineerd door 'Fryslan for de Wyn'."

Het plan in Spannenburg staat voorlopig in de ijskast, maar volgens Kraaijeveld is het niet ondenkbaar dat het weer op tafel komt. ,,Helaas heeft de provincie besloten geen windmolens meer op land te willenen duurzame energie op te wekken vanaf het IJsselmeer. Dat plan is echter nog niet uitgewerkt en stuit op redelijk wat weerstand."

De deur is dus nog niet volledig dicht. ,,Aangezien de windmolens worden weggehaald zouden Vitens en Green Energy Services nog wel willen verkennen of het mogelijk is om duurzame energie opwek bij de drinkwaterproductie van Spannenburg te kunnen behouden. Hiervoor proberen we nog een afspraak in te plannen in het nieuwe jaar."

De ontmanteling van de zes turbines wordt uitgevoerd met grote Mammoet-kranen. Daarna gaan ze op trailers voor transport richting Denemarken.

161215 Ontmanteling windmolens spannenburg kranen

161215 Ontmanteling windmolens spannenburg overleg

161215 Ontmanteling windmolens spannenburg transport

161215 Ontmanteling windmolens spannenburg variant

161215 Ontmanteling windmolens spannenburg transport variant



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!