Menu

zoeken

161114 Krantenbericht Tweede Wereldoorlog TewerkstellingKROMMENIE (NH) - De nieuwjaarswensen van twee Sint Nyksters en een inwoner van Scharsterbrug uit de Tweede Wereldoorlog is een van de vondsten in de zoektocht van schrijfster Marian Foncke uit Krommenie. In een boek legt zij de verborgen geschiedenis achter de tewerkstelling van haar grootvader in een stadje aan de Oostzee vast. 

'Door ondergeteekenden wordt aan familie, vrienden, bekenden en begunstigers een gelukkig Nieuwjaar toegewenscht', met een ondertekening van H. Jonkman en B. de Jong uit Sint Nicolaasga en G. van der Meer uit Scharsterbrug. De drie mannen zijn in hetzelfde kamp tewerkgesteld geweest als de grootvader van Foncke uit Vlaardingen.

,,In het boek ga ik verder niet in op het leven van de heren Jonkman, De Jong en Van der Meer zelf", legt de schrijfster uit, ,,Wel op de omstandigheden waarin ze leefden en de gebeurtenissen die ze meemaakten. Het is echter vrij bijzonder dat hun namen bekend zijn. Verreweg de meeste van de oud-collega's van mijn grootvader zijn naamloos gebleven." 

Over de schouders van haar inmiddels overleden opa wil Foncke een beeld geven van het tewerkstellen, een geschiedenis die veelal onbeschreven is gebleven. ,,Zelf noem ik het boek een historische reconstructie", omschrijft ze. De zoektocht begon met een foto van haar opa bij de barakken. Foncke is de Duitse archieven ingedoken en daar vond ze brieven, dagboeken en krantenberichten van honderdduizenden arbeiders. De nieuwjaarswensen van Jonkman, De Jong en Van der Meer zijn in 1942 geplaatst. 

Het boek 'De oproep' verschijnt in het voorjaar van 2017 bij uitgeverij WalburgPers. Foncke is een crowdfundingsactie begonnen om het laatste geld voor de uitgave bijeen te brengen. ,,Ik heb nog een klein zetje nodig." De actie loopt tot 27 november en is te vinden via www.crowd.de-oproep.nl.



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!