Menu

zoeken

Aardwarmte boringen 15051358SINT NICOLAASGA - De interesse in gesloten bodemenergiesystemen groeit. Gemeente De Fryske Marren heeft in korte tijd drie vergunningaanvragen behandeld voor het aanbrengen van dergelijke duurzame toepassingen in Sint Nyk. ,,Het loopt nog geen storm, maar het komt de laatste tijd wel wat vaker voor."

Voor twee projecten in Sint Nicolaasga heeft de gemeente afgelopen maand een vergunning verleend. Het gaat om een bedrijfspand aan de Slotweg en een woning aan de Uranusstraat. Eerder werd er ook al een vergunning voor een bodemenergiesysteem voor het oude schoolpand aan de Finkeburen afgegeven.

,,Een gesloten bodemenergiesysteem bestaat uit een gesloten leidingwerk dat in de bodem wordt aangelegd", legt woordvoerder Tamara Abma van De Fryske Marren uit, ,,In het systeem circuleert een vloeistof die de temperatuur van het grondwater overneemt. Bovengronds wordt deze temperatuur afgegeven aan een warmtewisselaar, die het gebouw verwarmt of koelt."

Sinds 2013 is het verplicht om de aanleg van zo'n systeem via een vergunning te regelen. De interesse groeit gestaag. De gemeente vindt dit positief. ,,Het bespaart immers fossiele brandstoffen. Daarnaast heeft de gemeente het initiatief genomen om de wijk 'Tramdijk Oost' in Lemmer aan te leggen zonder aardgas. De woningen zijn in het plan allemaal voorzien van bodemenergiesysteem."

Groei van het aantal systemen brengt ook beperkingen met zich mee. ,,Het grootste probleem is dat de systemen elkaar kunnen beïnvloeden als ze te dicht bij elkaar worden geplaatst. Als daar geen rekening mee wordt gehouden dan werken beide systemen niet meer naar behoren en kunnen ze de gevraagde capaciteit niet meer leveren", verklaart Abma. 

(Archieffoto: Noordoost.nl)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!