Menu

zoeken

10040866 Garage autobrugOUWSTERHAULE - Verschillende autobezitters in Ouwsterhaule zijn het slachtoffer geworden van een bijtgrage steenmarter. Het dier knaagt aan kabels. In de meeste gevallen blijft de schade beperkt.

Vaak worden jonge marters aangetrokken door de visolie waar een deel van de bedrading uit bestaat. Ook kan het zijn dat het dier zich schuilt houdt onder de motorkap. De schade zit dan vaak in het isolatiemateriaal en de bekabeling. Gevolgen kunnen haperende elektra of motorproblemen zijn. Meldingen van kapotte remleidingen door steenmarters zijn tot heden gelukkig nooit geweest.

Er lijkt de laatste jaren een toename te zijn van het roofdier. Vorig jaar zorgde een steenmarter op bedrijventerrein Slotmolen in Sint Nicolaasga nog voor ontstemming door een plundering van eendennest. In sommige wijken van Joure wordt al langere tijd steen en been geklaagd over marters die zich vergrijpen aan de leidingen onder de motorkap. 

Overigens zijn in de meeste nieuwe auto's al aanpassingen gedaan om bijtschade te voorkomen. Er kunnen ook maatregelen getroffen worden om de steenmarters te weren, zoals het plaatsen van kunststofplaten onder de motorruimte, het goed schoonhouden van het motorgedeelte om geursporen te verwijderen of het plaatsen van kippengaas tussen de voorwielen. 

(Archieffoto: Noordoost.nl)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!