Menu

zoeken

160915 Statushouders Langweer kritiekLANGWEER – Langweerder Freek Faber sprak afgelopen woensdagavond namens verschillende dorpsgenoten in bij de commissievergadering over het huisvesten van statushouders. In het watersportdorp staan zes woonunits ten zuidwesten van de kruising Lyts Dykje en Legemarstersingel ingetekend. ,,Dit miskent de kwetsbare positie van de statushouder.”

Volgens Faber zijn er genoeg argumenten tegen deze locatie aangedragen. Hij wil echter het accent leggen op een principieel punt. Hij vindt namelijk dat een klein dorp de integratie van de nieuwe Nederlanders niet bevorderd. ,,U moet de statushouder niet wegstoppen in dorpen zonder veel voorzieningen. Immers, men wordt Nederlander en moet een nieuwe toekomst opbouwen. Uitgangspunt moet zijn welke woonlocatie biedt de meeste kansen op profijt aan maatschappij en nieuwkomer.”

Volgens Faber moeten zaken als werk, onderwijs en maatschappelijke voorzieningen centrale staan bij het bepalen van locaties. ,,Neem Langweer. Er is geen reguliere busverbinding, geen supermarkt die 's winters open is en geen vervolgonderwijs. Geplaatste nieuwkomers worden zo in een maatschappelijk isolement gehouden en er is geen perspectief.”

Faber vroeg aan de politici om ook de 'waarom-vraag' te stellen. ,,Door welke overtuiging wordt het besluit gestuurd. Vindt u deze nieuwkomers lastig voor de maatschappij, dan kiest u voor spreiding om deze lasten zoveel mogelijk uit te smeren. Als u erkent dat deze nieuwkomers weliswaar de maatschappelijke orde even opschudden, maar dat hun komst ook kansen biedt aan individu en maatschappij. Dan kiest u voor locaties waar die kansen het beste gerealiseerd kunnen worden. Wij verwachten de laatste optimistische grondhouding.”

Wethouder Durk Durksz stelde dat in een ideale situatie de mensen over huurhuizen konden worden verdeeld, ook in dorpen die op dit moment niet eens in beeld zijn. Het openbaar vervoer is wat hem betreft geen probleem. ,,Iepenbier ferfier is yn prinsipe yn alle doarpen mooglik. Net oeral ride reguliere buslinen, mar der binne ek oare mooglikheden wêr men gebrûk fan meitsje kin.”

160915 Statushouders Langweer kritiek bord

Protestborden op locatie Langweer waar asielhuizen beoogd zijn (Foto's: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!