Menu

zoeken

160913 Kerk TjerkgaastTJERKGAAST - De monumentale dakruiter van de kerk in Tjerkgaast en de kerktoren in Langweer hebben een nieuwe eigenaar. De stichting tot Behoud van Rijksmonumenten in De Fryske Marren (BRM) neemt het behoud en beheer van de gemeente over. 

In totaal zijn 23 rijksmonumenten in de gemeente van eigenaar verwisseld. Voorheen van het bezit, beheer en onderhoud in de drie voormalige gemeenten verschillend georganiseerd. Nu is er een logische indeling gemaakt voor alle monumenten, gemeentebreed. De wisseling betekent niet dat eventueel ook de subsidie verandert, die blijft namelijk gelijk. 

Gemeenten waren sinds de Franse revolutie eigenaren van diverse kerktoren. Napoleon heeft die destijds ingevorderd, om ze te gebruiken als uitkijkpunt voor zijn legers. Daarna bleven ze in bezit van de burgerlijke gemeente. 

Na de uitwisseling is de gemeente nu eigenaar van de rijksmonumenten die een publieke functie hebben. Ook alle weg- en waterbouwkundige objecten komen of blijven in het bezit van De Fryske Marren. In totaal gaat het om veertien monumenten. Stichting BRM heeft nu 26 monumentale objecten in bezit. Het gaat om alle (kerk)torens, dakruiters, klokkenstoelen en de twee windmolens.

Tussen de 23 monumenten, die van eigenaar zijn gewisseld zitten, ook de klokkenstoelen in Oldeouwer, Ouwsternijega en Teroele. 

(Archieffoto's: De Zakenman)

160913 Kerk Tjerkgaast dakruiter



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!