Menu

zoeken

29082016 zonnepanelen tjerkgaast 18TJERKGAAST - Op het dak van landbouwmechanisatiebedrijf Tjitte de Wolff in Tjerkgaast zijn 225 zonepanelen gelegd. Twintig inwoners van het dorp profiteren mee van het zonnedak.

In totaal moeten de pv-panelen ongeveer 60.000 kiloWattuur stroom opwekken. Dankzij de speciale postcoderoosregeling kunnen ook dorpelingen, van wie het dak niet gunstig ligt ten opzichte van de zon, mee profiteren van de opwekking van zonnestroom. De opwekker van de energie krijgt in de regeling een hogere prijs en de afnemers betalen minder aan stroom.

Doniawerstal Energie heeft het project mede geïnitieerd. Vijftien huishoudens in Tjerkgaast zijn lid van die energiecoöperatie. Doniawerstal Energie is aangesloten bij NLD Energie, die de stroom levert. De energieleverancier geeft naast goedkope groene stroom, ook een jaarlijkse bijdrage van 75 euro per aansluiting terug aan het dorp. Op dit moment vloeit er dus duizend euro per jaar terug naar Tjerkgaast.

In Langweer moet een vergelijkbaar project van de grond worden getild. Op 22 september vindt daar een informatiebijeenkomst over plaats.

Lees ook: 
Zonnedak voor Langweer
Zonnedak in Tjerkgaast

(Foto's: De Zakenman)

29082016 zonnepanelen tjerkgaast 30

29082016 zonnepanelen tjerkgaast 26



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!