Menu

zoeken

01090950 HaasEESTERGA - Een dode haas, die gevonden is in de Lemsterpolder bij Eesterga, blijkt Tularemie oftwel hazenpest te hebben. Het CVI (Central Veterinary Institute aan de Universiteit van Wageningen) spreekt van een uitbraak in Friesland. 

Dierenartsen, veehouders en jagers constateerden al een opvallend hoge sterfte in het midden en nu dus ook het zuidwesten van Friesland. Hazenpest is besmettelijk. De bacterie is ook van dier op mens overdraagbaar, al komt dat zelden voor. Desalniettemin wordt mensen geadviseerd om dode hazen niet op te pakken en op te letten met honden en katten die aan kadavers snuffelen.

De dode hazen waar Tularemie bij is vastgesteld worden onderzocht door het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). Bekeken wordt of de uitbraak van hazenpest verband houdt met de muizenplaag in Friesland. 

(Archieffoto: Persbureau Noordoost)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!