Menu

zoeken

160630 Eikenprocessierups Pas opLANGWEER - De eikenprocessierups heeft zich in enorme aantallen genesteld in bomen rondom Sint Nicolaasga en Langweer.

In tientallen bomen zijn de rupsen - waarvan de brandharen kunnen zorgen voor huidirritaties, zwellingen en ontstekingen - aanwezig. De gemeente heeft de bomen met een lint gemarkeerd. 

De schijnbare aantallen zullen naar verwachting het totaal van vorig jaar flink overstijgen. Volgens woordvoerder Tamara Abma van gemeente De Fryske Marren zijn de exacte aantallen nesten echter nog niet bekend. ,,Het lijkt erop dat we inderdaad meer nesten in de eerste zoekronde hebben ten opzichte van vorig jaar, vooral rondom Sint Nyk en Langweer", bevestigt zij. 

Het grote aantal nesten baart de gemeente echter geen zorgen. Toch worden andere maatregelen niet uitgesloten. ,,Bij deze toename nog niet. Er kan aan preventieve (biologische) bespuiting gedacht worden als bijvoorbeeld hele lanen onder de eikenprocessierupsen zitten, maar dit is vooralsnog niet aan de orde. Dit zie je vooral in Drenthe", aldus Abma.

Nesten met eikenprocessierupsen worden in de zomer binnen vaak binnen een week na een melding verwijderd. De eerste opruimwerkzaamheden zullen vermoedelijk over twee weken. ,,Door het bedrijf dat dit al jaren voor ons doet, Roel Timmerman Groenvoorziening. Dat vindt plaats door middel van zuigen en verbranden". 

(Foto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!