Menu

zoeken

240105 wateroverlast 1000De wateroverlast heeft voor weinig problemen in de omgeving van Sint Nicolaasga en Langweer gezorgd. Het peil in de Skarsterrien bij Scharsterbrug bereikte donderdag 4 januari 2024 zijn hoogste punt: 30,6 centimeter onder Nieuw Amsterdams Peil; het streefcijfer is 54 centimeter. Inmiddels zakt het water in de Friese boezem weer flink. Het meetpunt bij Scharsterbrug – een van de dertig in Friesland en een deel van Groningen – stond zondag 7 januari 2024 halverwege de middag op -40,6 centimeter.

Wetterskip Fryslân heeft de gemalen in de polders ook weer aangezet; daar is het peil inmiddels aanmerkelijk lager dan in de loop van vorige week. Het waterschap gebruikt de polders met sloten en vaarten als buffer tijdens perioden met hevige regenval. Voor het eerst zijn acht van de veertien zogeheten retentiepolders vol water gezet om de druk op de Friese boezem te verkleinen. Het gaat om gebieden die normaliter droog staan, maar waar in geval van nood miljoenen kubieke meters water van de Friese boezem in kan worden opgeslagen.

Foto's: Menno Dijkstra

De eigenaar van dit duo hield zijn schaapjes mooi op het droge.240105 Schaapjesophetdroge 1000



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!