Menu

zoeken

Met een opvallend omgebouwd verkeersbord prijst De Blaauw Mechanisatiebedrijven in Sneek zijn handel in carbid aan. Normaliter verkoopt het bedrijf trekkers en landbouwwerktuigen, maar rond de jaarwisseling zit ook carbid in het assortiment. Het carbidschieten met melkbussen levert oorverdovende knallen en wordt vooral op het platteland bedreven. Het carbid wordt in de melkbus gedaan, wat water erbij en er wordt gas gevormd. Een fakkel bij het gaatje in de bodem van de melkbus zorgt voor de ontbranding van het gas. Oordoppen of andere gehoorbeschermers zijn verplichte nummers vanwege de loeiharde knallen.Op twee plaatsen in het werkgebied van DeSintNykster.nl mag op Oudjaarsdag met carbid worden geknald. Gemeente De Fryske Marren heeft voor zowel een locatie aan de Pontdyk in Langweer als de Wielwei in Doniaga een vergunning afgegeven. Tussen 13.00 en 18.00 uur is het knallen met carbid in de hele gemeente op veertien locaties toegestaan.

Traditiegetrouw gaat een groep inwoners van Langweer op het parkeerterrein bij de brandweerkazerne aan de Pontdyk aan de slag. Buurtbewoners in Doniaga trekken voor het tweede jaar samen op. Ze komen een paar uurtjes bij elkaar onder het genot van versnaperingen en luide knallen.

Foto: Noordoost.nl

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!