Menu

zoeken

231218 SintNyk zorgDoniahiem JessedeKroonopROF2Het gebruik van de Friese taal heeft écht een toegevoegde waarde in de zorg, vindt Jesse Kroon (29) uit Sint Nicolaasga. Hij werkt zelf in de thuiszorg. "Het wekt vertrouwen als je in je moedertaal kunt praten."

Jesse Kroon werkt sinds vorig jaar bij zorggroep Hof en Hiem. In een Nederlandstalig artikel op Omrop Fryslan vertelt hij over zijn ervaringen. "Ik kom echt bij mensen in huis. Ik ga de wijk in en heb een route met adressen." Hij is opgegroeid in Scharsterbrug en woont nu een dorp verder. Kroon heeft al een opleiding tot Verzorgende IG afgerond, maar is nu bezig in het tweede jaar van mbo verpleegkunde bij Firda in Drachten. Daarnaast is hij dus aan het werk als verzorgende in thuiszorg. "Al gaat het niet alleen om het geven van zorg. "Het zijn mensen die veel alleen zijn: voor hen is het mooi dat we even binnen komen en ze het gevoel krijgen dat ze er mogen zijn."

Kroon werkt vooral in Sint Nicolaasga zelf. "Ook omdat wij intensieve thuiszorg aanbieden. Daarvoor komen we wel eens zeven, acht keer per dag bij een cliënt langs", vertelt hij. "Het is heel persoonlijk: dat maakt het werk heel leuk. Dat geeft ook diepgang."

Friese les heeft Kroon nooit echt gehad. "Op de basisschool weleens een verdwaald lesje, maar dat stelde niet veel voor."

Lees verder: Fries is van groot belang in de zorg, merkt Jesse Kroon: "Het heeft echt meerwaarde"

Foto's: Hof en Hiem

231218 SintNyk zorgDoniahiem JessedeKroonopROF



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!