Menu

zoeken

Het ijzerwerk van het torenkruis van de rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga zal op delen moeten worden vervangen. Op 61 meter hoogte ziet Marc Fuchs van leidekkersbedrijf J. Zijlstra uit Heerenveen de mankementen pas goed. Hij is druk bezig met het vervangen van de leien van de ranke spits en de traptoren, die er tegenaan is gebouwd.  Een van de zijbeuken van de neogotische kruisbasiliek, die in 1887 door architect Jan Doedes van der Weide is gebouwd, krijgt ook nieuwe leien. De planken van het houten dakdek verkeren in relatief nog prima staat. Drie spijkers op elke kant en – afhankelijk van de lengte van de planken – ook in het midden zorgen ervoor dat ze weer vast op hun plek zitten.  De werkzaamheden  maken onderdeel van een zesjarig onderhoudsplan. In deze rond worden de balustrade van de torenspits opgeknapt. Met speciale reparatiemortel maakt Repstone in Ameide de natuurstenen pinakels weer in orde. Afhankelijk van de staat worden ook nieuwe natuurstenen afdekkers aangebracht. Alle loodaansluitingen van het rijksmonument en de dakkajuiten worden ook nagekeken.De kerktoren van Sint Nicolaasga is deze zomer op twee zaterdagmiddagen geopend voor bezichtiging. Bezoekers kunnen onder begeleiding – en mits ze tien jaar of ouder zijn - over de smalle trappen naar de spits klauteren. Vanuit de 61 meter hoge kerktoren is een wijds uitzicht over de omgeving.

De klautermiddagen zijn op zaterdag 1 juli en zaterdag 5 augustus 2023 de . De bezichtiging en beklimming gaat onder begeleiding, maar degenen die meegaan doen dit op eigen risico. Het is overigens niet gevaarlijk, maar er kan altijd wat gebeuren, aldus de organisatie. Degenen die meegaan, moeten in redelijk lichamelijke conditie zijn, want ze ,,moeten veel treden nemen en hier en daar is het sluip-door-kruip-door’’.

Van de deelnemers wordt een vrijwillige bijdrage verwacht, die bestemd is voor het onderhoud van de toren.

Ook bestaat de mogelijkheid voor groepen, bv. familie-uitje, om de toren op een andere datum te bezichtigen. Daarvoor kan men contact opnemen met Dirk Hylkema ().

  • Bezichtiging kerktoren Sint Nyk
  • Zaterdag 1 juli en zaterdag 5 augustus 2023
  • Tussen 13.30 en 16.00 uur

Bij de foto: De toren van de rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 61 meter hoog, maar in de top komen alleen leidekkers en andere werklui.

Foto: Noordoost.nl

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!